Враження: ОСІННЯ ІМПРЕЗА ЗІ СМАКОМ КАВИ ТА… ТЕПЛОВІЗОРІВ

Літературно-музична композиція за віршами буковинської поетеси Олени Рєпіної ніяк не могла обійтися без кави. І зовсім не тому, що в її торішній збірці під назвою «До ранкової кави» є посвяти цьому улюбленому сучасному напою. Все пояснюється дуже просто. Авторка сто своїх поезій, які ввійшли до книги під такою назвою, писала їх у той передранковий час, коли домашні солодко додивлялися свої химерні сни. В нічній тиші вона мережила на папері рядки-строфи, в яких перепліталися найрізноманітніші думки-почуття. За своїм змістом і настроєм вони асоціювалися з такими різновидами кавового напою, як гарячий міцний ристрето, добрий ароматний еспресо, легке капучіно, вибаглива арабіка та гірка робуста.

Тож усім, хто зацікавився мистецькою імпрезою «Кава. Післясмак», прем’єрний показ якої відбувся минулої неділі в «АРТпросторі на Кохановського», господарі пропонували запашний напій зі смаколиками. День видався напрочуд гарним, теплим і щасливим. Якщо перед цим чи не впродовж тижня вороже російське військо вдавалося до масованого обстрілу багатьох українських міст ракетами та іранськими дронами-камікадзе, ця недільна днина на диво минула без повітряних тривог. Коли осіннє сонце скочувалося до тихого осіннього горизонту, відвідувачі мистецького центру насолоджувалися вечірньою кавою в затишній залі, наповненій неповторним терпкуватим запахом. Так пахло мирне життя, яке змінилося для українців від нинішнього 24 лютого. Вже вісім місяців наша Україна живе в страшній російсько-українській війні, мужньо захищаючи свої землі на всіх фронтах.

Учасники й організатори імпрези. У центрі з букетом квітів Олена Рєпіна.

Ця музично-поетична композиція задумувалася як благодійна, щоб допомогти молодій чернівецькій співачці Тетяні Петришиній зібрати кошти на тепловізори для двох її братів, які воюють з ненависним ворогом. Режисер цієї постановки Олег Колянківський вибудував вірші з п’яти книжкових розділів у цікаву сюжетну лінію про біль і радість, любов і ненависть, надію і розчарування, падіння і перемогу добра над злом. Такою багатогранною на емоції та почуття, як зрештою і наше нинішнє життя, є збірка Олени Рєпіної «До ранкової кави». Це засвідчили вірші «Вибір», «Крила», «Розмова з Ангелом», «Літо», «Праотче Несторе», «Люблю свята», «Твоя людина», «Отак цим полем», «З вірою в українську Перемогу», «Мамі Героя», «Захисник України», «Всі війни минають». Декламована поезія в супроводі фортепіанних мелодій у виконанні заслуженої артистки України Лілії Холоменюк прозвучала як своєрідний роман у віршах.

Читали поезію зовсім не професійні акторки. Тетяну Петришину знаємо як співачку, яка провела на відкритих майданчиках у Чернівцях десятки концертів, щоби зібрати кошти на автомобіль для своїх рідних братів – захисників України. Наразі цей розстріляний автомобіль зі слідами куль і крові повернувся на Буковину. Батькові бойових синів треба його відремонтувати і повернути на фронт. А Любов Шилюк довгі роки працює завідувачкою відділу мистецтва Чернівецької обласної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка. Правда, режисер-постановник, актор Олег Колянківський визнав, що дівчатам важко давалося їхнє нове амплуа, але за місяць репетицій вони впоралися і добре вжилися в задумане мистецьке дійство.

Поетично-музична імпреза відбулася в затишній камерній атмосфері мистецького центру, розміщеного на вулиці Кохановського в Чернівцях, яка сприяла близькому знайомству і спонукала до спілкування. Тон розмові задала ініціаторка, організаторка й модераторка заходу – голова громадської організації «Вишиваний дивотвір», господиня Мистецького центру Одарка Кучерява. Висловивши схвальні відгуки про поезію Олени Рєпіної і роботу творчого тандему, присутні виявили бажання більше дізнатися про авторку. За фахом вона українська філологиня. Понад 20 років віддала педагогічній праці, а від 2014 року перейшла на державну службу. Зокрема очолювала відділ культури і туризму Глибоцької райдержадміністрації. В її доробку авторство низки успішних культурних проєктів і двох поетичних збірок: «Всміхнися, жінко» (2018) і «До ранкової кави» (2021).

До речі, до кожного запрошення на імпрезу організатори додали ще й по одній із поезій О. Рєпіної. Зробили це не лише для того, щоб гості могли ознайомитися з її новими творами з майбутньої збірки, а щоб самі за канонами літературного театру спробували взяти участь у запропонованому дійстві. Треба сказати, що охочих виявилося більш ніж достатньо, і, до слова, вони добре читали. За що в нагороду, окрім аплодисментів, отримали подарунки від поетеси: асорті преміум цибулин елітних тюльпанів «Марсель» від партнера заходу – інтернет-магазину насіння Florium. Однак засиджуватися допізна не випадало, тому товариство поволі почало розходитися. Ворожі ракетні обстріли за якийсь тиждень на сорок відсотків зруйнували українську енергетичну систему, для відновлення якої в Чернівцях також обмежили вечірній рух тролейбусів та вуличне освітлення.

– Я не знаю, хто запропонував ідею щодо прочитання моїх поезій, які додали до запрошення, але це було дуже цікаво, – написала на своїй сторінці у Фейсбуці Олена Рєпіна. – Гості надзвичайно охоче читали їх на загал. Дехто не без подиву зауважували, що їм випала та поезія, якої вони потребували в цей життєвий момент. Одне слово, мене переповнюють емоції, бо ця поетична вистава ніби відхилила завісу нашої Перемоги. Навіть під час війни хвилини емоційної підзарядки треба конвертувати в донати для Збройних Сил України. Ми добре попрацювали на культурному фронті. Рада, що наша імпреза зібрала 10 тисяч гривень на тепловізори для воїнів із Буковини. Дорогі друзі, ви надихнули мене до написання нових творів! Дякуююю!

Людмила ЧЕРНЯК. Фото авторки.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *