Талановиті Марковичі

заробляють у Польщі, творять удома

Берегиня – мати сімейства Ірина Маркович. Утім, вона зовсім не подібна на солідну матрону. Струнка, мила, демократична. Водночас любляча і сувора: слідкує, аби діти – Настя і Юрко – не байдикували. Її цікавить їхній внутрішній емоційно-ментальний розвиток. Адже без нього, переконана, немає творця. А вони ж у неї обидвоє – художники.
Кухня, затишна, модернова, улюблене місце всіх Марковичів та їхніх друзів. Тому тут і кілька улюблених картин, які створюють настрій і навіть підтримують.

– Привіт, моя Лебідонько, як справи? – цими словами, як правило, починається Іринчин ранок. Саме так вона звертається до білої Лебідки, написаної сином Юрком до дня її народження. Якось побачила цю птаху в Копенгагені, в картинній галереї, – розповіла Іра.

– Сподобалась неймовірно – зачепила за душу. Так ось син і подарував її мені. А оця картина мого чоловіка Віктора має назву «Літо». – Іра показує розкішний пейзаж. – Люблю дивитися на неї, коли холодно. Вірите, зігріває!

Ізограф-модерніст – 25-річний Юрко, який захоплюється іконописом. Коли пише картини, не вживає м’яса. А загалом не п’є й не курить. Напруга в сто тисяч вольт у нього всередині, в його душі. Тож юнакові не потрібно себе нічим підігрівати, щоби створити відповідний настрій для творчості. Його хобі – філософія. Довгими зимовими вечорами на кухні Марковичів лунають захопливі філософські спори. Загалом у їхньому будинку на вул. Буковинській якась особлива аура, що спонукає до творчості, підтримки, любові…

Щаслива Настя має… багато дітей. Адже кожна картина – це рідна крихітка. Пригадує, як кілька разів до неї приїжджав колекціонер із Польщі, щоби придбати картину, яка сподобалася. Але Настя ніяк не наважувалась з нею розлучитися, попри на колосальну суму гонорару. Та все ж перемогла свій «егоїзм»: діти повинні залишати батьківські гнізда. Тим паче, дотримується думки, що твоя робота повинна радувати інших. Інакше в ній немає сенсу. До речі, з роботами Анастасії нині мають можливість познайомитися відвідувачі найпрестижніших світових музеїв і картинних галерей, серед яких – Третяковка, Лувр, Ермітаж, галерея Уфіці (Флоренція, Італія), Метрополітен музей (Нью-Йорк, США) тощо. Твори з її доробку увійшли до каталогу «Світ левкасу».

…У такій життєдайній атмосфері зростає загальний улюбленець, 9-річний Мартін. Він уже зізнався бабусі Ірі, що теж буде художником, як його дідусь, мама та дядько – друг Юра.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

P.S. Заробляють наші буковинські митці у Польщі, а творити приїжджають додому. Їхні роботи виставлені на продаж у Художньому салоні, що на вул. Кобилянської.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *