РІЗДВЯНА ІСТОРІЯ про щирість, відкритість і добро

Новою виставою «Різдвяний пампушок» Чернівецький академічний обласний театр ляльок відкрив – акурат на Різдво! – різдвяно-новорічні фестини для маленьких чернівчан. І для дорослих.

– Відомо ж: усі ми любимо казки. Особливо повчальні, як ось ця – за п’єсою Ігоря Білиця з твору Світлани Лінинської.

Що нас вабить у різдвяній історії про святкову випічку? Це – нагадування: бути щирим, відкритим і доброзичливим до людей. Бо тільки це визначає сенс нашого життя і нашої діяльності. Адже гірчить не тісто. Гірчать людські жадібність і лукавство.

Так сталося з Паном Сирником – знаменитим на все місто пекарем. Він злукавив – відмовив маленькій Орисі. Різдвяної ночі дівчинка прийшла до пекаря, просила смаколиків до святкового столу. «Все розкупили, мій робочий день завершився», – відрізав Пан Сирник. Хоч мав про запас один різдвяний пампушок…

Відтоді, з тієї лукавої відмови посипалися на пекаря неприємності. Пан Сирник втратив смак, перестав розрізняти запахи. Впав у відчай. Ще б пак: під загрозою його професійна репутація!…

Як здолати негаразди? – Щиро попросити вибачення в Орисі та її мами! А чудодійним почастунком – варенням, приготованим Орисею з любов’ю, Пан Сирник вилікувався від несподіваної недуги…

Пан Сирник у виконанні нового молодого артиста театру Степана Кінела – повчальний перонаж . Як і всі герої нової вистави «Різдвяний пампушок», яких втілюють артисти Тарас Козловський, Світлана Ковальова, Яна Тараненко, Антоніна Берна, Юлія Квятковська, Олекса Григорчук.

Перші глядачі допрем’єрного показу вистави – учні Чернівецького ліцею №15 захоплено сприйняли казку, яку підготували до різдвяно-новорічних свят режисер-постановник Іван Данілін, художниця-постановниця Наталія Балабан, авторка музичного оформлення Оксана Рошка, художник з освітлення Володимир Калінін, майстри художньо-постановочної частини Олена Юрченко, Любов Чайка, Галина Хмель, Мар’яна Швець, Орест Старощук.

У вирішенні режисера-постановника Івана Даніліна маємо доцільне зважене поєднання розваги ( як же театр ляльок без неї?..) і дидактики. Репліки городян про Орисю та її маму, яку нещодавно приїхали в місто, відсилають маленьких і дорослих глядачів до тих сотень мама та їхніх дітей, які через війну опинилися в Чернівцях. Повчальні теми звучать у піснях Оксани Рошки, авторки музичного оформлення вистави.

І цього разу, після попередньої прем’єри – «Бравого вояка Швейка», театр дав можливість глядачам безпосередньо спостерігати за грою лялькарів. Це ставить високі вимоги до драматичної гри акторів. З цим завданням вони чудово справляються.

У виставі «Різдвяний пампушок» – лише одна (майже ростова…) лялька Орися. Актриса Яна Тараненко, яка «оживлює» Орисю, зуміла передати людські риси характеру, поведінки дівчинки Орисі.

Орися отримала різдвяний пампушок! Маленькі чернівчани (і дорослі також…) можуть насолоджуватися виставою «Різдвяний пампушок».

Олена ЧАЙКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *