«Обережно! Читання викликає… розвиток мозку!»

У День книги, 23 квітня, чернівецька молодь протестувала проти закриття чернівецьких книгарень зачитуванням із Федіркового арт-стільця уривків з книг для пересічного українського електорату. Молоді люди обклеїли вітрину книгарні «Букініст» жартівливими демотиваторами на кшталт «Обережно! Читання викликає розвиток мозку» тощо. Поряд з плакатами — звернення до депутатів облради про відміну проекту рішення, як «недолугого проекту, який перешкоджає поширенню книг та гальмуватиме розвиток економіки, у тому числі — туризму».

До акції «Літературний Глобус Чернівців», який організувала творча група «Тролейбус», охоче приєднувалися і випадкові перехожі. Наприклад, індійський студент БДМУ Йоґеш Шарма підтримав акцію англомовним текстом. Одночасно у книгарні «Букініст» розпочався збір підписів проти проекту місцевих чиновників. За кілька годин свої підписи залишили близько двохсот чернівчан.

– Ми однозначно проти цього об’єднання, – каже Марина Лібанова, директор книгарні «Букініст». – Проте ми не хотіли робити лише акцію протесту, а й загалом підтримати паперову книгу. Неправда, що вона зараз не потрібна, що вона пішла в інтернет, паперову книгу замінить електронна… Я сама страшенно прогресивна. Іноді мрію про електронну книгу, тому що хочу читати не тільки вдома. А мені шкода брати декотрі книги з дому, я боюся забути їх, забруднити…

– У нашого «Букініста» особлива місія – продовжити життя книзі, емоційно переконує  Марина Лібанова. В нас діють будь-які умови, навіть до подарунка. Наприклад, нещодавно до нас зайшов чоловік похилого віку зі словами: «В мене немає грошей, але я дуже хочу цю книгу…» Вона коштувала 15 гривень. Він пояснив нам, чому у нього немає грошей, як це сталося… І ми подарували йому цю книгу. Так буває… А книга повинна бути у того, хто її хоче!
Доєдналися до акції і місцеві молоді письменники.

– «Букініст» не можна закривати. Тут можна знайти все. Навіть книги, які читала ще моя прабабуся. Їх немає в жодних книгарнях, особливо в найновіших. Це єдина книгарня в місті, куди я можу прийти і знайти, наприклад, роман «Обломов» І.Гончарова. Тому її закриття для мене було б великою несправедливістю, – каже Христина Венгринюк. – Що вони тут хочуть зробити замість «Букініста» – якийсь магазин, кав’ярню, будуть шмотки продавати?

– Я дуже полюбляю «Букініст» та «Українську книгу», тому що це не просто дві книгарні, а це ще й місце, де відбувається літературний мистецький процес. Тут можна зустрітися з письменниками, поспілкуватися з однодумцями, тут постійно відбуваються мистецькі акції, тобто, це місця, які насправді потрібні місту, якщо воно хоче називатися європейським. І таких місць, насправді, має бути набагато більше, – зауважив Максим Дупешко.

Нагадаю, що у проекті чиновників від 10 квітня 2012 року йдеться про злиття таких місцевих книгарень, як «Наука», «Букініст», «Технічна книга», «Художня книга», «Лучаферул», «Здоров’я», «Каменяр» та «Магазин навчально-наочного приладдя» в обласне комунальне підприємство. Книголюби ж побоюються, що після такого «злиття» книгарні взагалі можуть зникнути.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *