210 років музики: Шопен у чернівецькій бібліотеці

Про собачий вальс для песика Жорж Санд, 20 пісень українською, засновника першої публічної бібліотеки на Буковині й тісняву в музичному салоні книгозбірні.

 

У свій поважний ювілей видатний композитор перебував разом з численними відвідувачами Музичного салону в Чернівецькій обласній книгозбірні, що на вул. Кобилянської.  Імпрезу «Фридерик Шопен» підготували бібліотекарі у співпраці з викладачами та студентами кафедри музики Чернівецького Національного університету ім. Юрія Федьковича. Особливою гостею стала солістка обласної філармонії ім. Дмитра Гнатюка Лілія Холоменюк. Дійство неймовірно повчальне, емоційне й захопливе: найвідоміші твори Шопена перемежовувалися з цікавими розповідями про нього та його творчість. До слова, вперше у Чернівцях  прозвучала пісня  Фридерика Шопена  на вірші польського поета  Стефана Вітвіцького «Каблучка», український переклад зробив Валерій Яковчук. Загалом же українською видані всі 20 пісень, написаних Шопеном.

А модераторка заходу, завідувачка відділом мистецтв Любов Шилюк проклала своєрідний місток  між  Шопеном і Буковиною через життєві події відомого піаніста й композитора, громадського діяча та фольклориста Кароля Мікулі, який народився у Чернівцях 22 жовтня 1821 року. Мікулі  був не тільки видатним учнем Фредеріка Шопена, а й  відомим чернівецьким меценатом. Завдяки саме його пожертвам у Чернівцях виникла перша публічна бібліотека й виплачувалися стипендії талановитим гімназистам. Завдячуємо Каролю Мікулі й тим, що у Чернівцях 1847-го два дні поспіль виступав легендарний Ференц Ліст. А ще Кароль Мікулі видав повне зібрання творів Шопена у 17 томах 1879 року в Лейпцігу.

… Лауреатка  обласної мистецької премії Сіді Таль Лілія Холоменюк захопила присутніх непростими взаєминами Фридерика Шопена з письменницею Жорж Санд. Хто б міг подумати, що відомий собачий вальс, який полюбляють виконувати всі піаністи-початківці, був написаний для… песика Жорж Санд. Та розповіді про композитора не здатні розкрити  слухачу його сутність та душу без насолодою його творами. Відтак п. Холоменюк блискуче виконала  прелюдію е-moll з  ор.28, яка, за словами самого Шопена, найбільше відобразила настрої композитора в найромантичніший період його життя.

Родзинками салонної події стало виконання вальсу  cis-moll. провідним концертмейстером кафедри музики Олександрою Кирстюк Ноктюрну cis-moll та  Лілією Холоменюк.  На bis  прозвучав «Grand valse brillante» E-dur у виконанні  солістки обласної філармонії ім. Дмитра Гнатюка.

Музична продюсерка заходу, доцентка кафедри музики ЧНУ ім.Юрія Федьковича Ірина Бойчук подякувала організаторці салону Любові Шилюк та запросила ще раз провести музичний захід навколо творчості Шопена на кафедрі музики.

…Мене ж охопив жаль за тим, що так мало чернівчан стали свідками та учасниками такого цікавого й непересічного дійства.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *