В банках міліцією викрито майже півтори тисячі злочинів

Департаментом Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України здійснюється комплекс заходів, спрямованих на попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів у сфері банківської діяльності. Як результат, упродовж восьми місяців 2009 року у сфері банківської діяльності викрито 3492 злочини, у тому числі безпосередньо у банках – 1425 злочинів. Кожен шостий викритий злочин зі збитками понад 100 тис. грн. (547). Порушено 90 кримінальних справ зі збитками понад 1 млн. грн.

За кримінальними справами установлена сума збитків складає 135,36 млн. грн., на сьогодні уже забезпечено відшкодування 144,3 млн. грн., з яких згідно постанов слідчих органів та суду накладено арешт на майно в сумі 89,4 млн. грн.

За виявленими злочинами до відповідальності притягнуто 574 осіб, з яких 74 керівники філій та відділень банківських установ, 128 інших службових осіб банків та 239 осіб, що учинили злочини у складі груп.

Структура злочинних проявів

Злочини проти власності (2115) :

– Шахрайство (ст. 190 КК України) – 996 злочинів;
– Привласнення, розтрата майна ( ст. 191 КК України) – 1023 злочинів;
– Шахрайство з фінансовими ресурсами (ст. 222 КК України) – 96 злочинів;

Злочини у сфері службової діяльності (1041):

– Службові підроблення (ст. 366 КК України) – 604 злочинів;
– Зловживання владою чи службовим становищем (ст. 364 КК України) –228 злочинів;
– Хабарництво ( ст. ст. 368, 369 КК України) – 77 злочинів;
– Службова недбалість (ст. 367 КК України) – 116 злочини;
– Перевищення влади чи службових повноважень (ст. 365 КК України) 16 злочинів;

В поточному році в сфері банківської діяльності до суду направлено кримінальні справи за 2215 злочинами.

Аналіз кримінальних справ, які знаходяться в провадженні слідчих органів та направлених до суду, засвідчує, що біля 76 % злочинів учиняється керівниками приватних структур та фізичними особами, які, маючи на меті заволодіння грошовими коштами банківських установ, надають недостовірну інформацію в офіційних документах до банків при отриманні кредитів, реалізували заставне майно та здійснювали отримання кредитів на підставних осіб.

Інша частина кримінальних справ складається з службових злочинів, учинених безпосередньо службовими особами самих банківських установ, і здебільшого полягають у привласненні грошей оформлених на підставних осіб.

Таким чином викриті у сфері банківської діяльності злочини свідчать про наявність трьох суб’єктів злочину :

1. службові особи банківських установ;
2. службові особи юридичних осіб;
3. фізичні особи.

Службові особи банків вчиняють злочини за наступними схемами:

розкрадають кошти вкладників, що знаходяться на депозитних рахунках, при цьому підроблюючи банківські документи по переказу грошових коштів на розрахункові рахунки інших суб’єктів господарювання, які знаходяться у змові зі службовими особами банків.

Наприклад, на Одещині за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю прокуратурою області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.191 і ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення), стосовно посадових осіб ВАТ, які впродовж двох останніх років незаконно перерахували комерційній структурі понад 1,5 млн. грн. з розрахункового рахунку акціонерного товариства “С.” (призначені для оперативного резервного фонду фінансування будівництва), й в подальшому їх привласнили.

розкрадають кошти банківських установ, при цьому оформлюють фіктивні кредитні договори на втрачені документи громадян (паспорт та ідентифікаційний код) або використовуючи завірені копії документів вкладників, які мали або мають банківські депозити:

Наприклад, на Львівщині за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, відносно начальника відділення акціонерного комерційного банку, яка впродовж 2007 – 2008 років оформила 429 фіктивних договорів кредиту, використавши документи місцевих жителів без їх відома, й привласнила 3,2 млн. грн. Таким чином банківській установі завдано збитки на зазначену суму.

На Донеччині за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191 та ч.1 ст.255 Кримінального кодексу України, стосовно депутата селищної ради, начальника відділу кадрів акціонерного товариства, посадових осіб регіонального відділення одного з банків та трьох місцевих жителів, які впродовж двох останніх років, шляхом оформлення кредитів на підставних осіб, отримали у вказаному відділенні банку понад 7,8 млн. гривень.

У місті Києві за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, відносно посадових осіб комерційного банку, які впродовж 2007 року підробили документи й оформили на підставних осіб кредити (загальна сума понад 74,6 млн. грн.), а грошові кошти привласнили.

На Дніпропетровщині прокуратурою Дніпропетровської області за матеріалами оперативників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, відносно заступника керуючого та начальника відділення акціонерного комерційного банку, які шляхом складання фіктивних документів, здійснили розкрадання депозитних коштів вкладників банку на суму понад 2,5 млн. гривень.

На Миколаївщині за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальні справи за ознаками складу злочинів, передбачених ч.2 ст.366 та ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України стосовно колишніх посадових осіб та діючого начальника районного відділення комерційного банку, які упродовж 2005-2007 років, зловживаючи посадовим становищем шляхом підробки банківських документів оформили споживчі кредити на мешканців Миколаївської області по фіктивних документах, та незаконно отримані кошти на суму 396,9 тис. грн. привласнили.

отримують хабарі, у переважній більшості за надання кредитів:

Наприклад, на Полтавщині за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю прокуратурою м. Полтава порушено кримінальну справу за ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України стосовно начальника відділення акціонерного комерційного банку, яка отримала за оформлення кредитів на ім’я трьох місцевих мешканців по одній тис. доларів за кожен кредит (загальна сума хабара становить 3 тис. доларів).

На Дніпропетровщині за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю прокуратурою Дніпропетровської області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України стосовно начальника служби безпеки місцевої філії акціонерного банку, який у вересні 2008 року отримав від громадянина хабара у сумі 5 тис. грн. за реалізацією майна, що виступало гарантом повернення отриманого раніше кредиту, а саме – складські приміщення вартістю 1,2 млн. грн.

оформляють кредити на підставних осіб, без відому позичальників:

Наприклад, на Харківщині за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за фактом оформлення службовими особами одного з відділень ВАТ КБ “Надра” 566 кредитів на паспортні дані осіб без їх відому на загальну суму понад 5 млн. грн.

У місті Києві за матеріалами оперативників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, відносно посадових осіб акціонерного банку, які у 2007 році підробили документи й оформили на підставних осіб кредити (загальна сума понад 74,6 млн. грн.), а грошові кошти привласнили.

Скоєння злочинів службовими особами державних банківських установ

ВАТ “Ощадбанк” – одна з найбільших в Україні фінансово-банківських установ, яка у відповідності до Закону України “Про банки і банківську діяльність” має державну гарантію по вкладах населення, розгалужену мережу установ – понад 6 000 по всій країні.

Протягом півріччя працівниками ДСБЕЗ задокументовано та викрито 43 злочини стосовно службових осіб регіональних відділень та філій ВАТ “Ощадбанк”, серед яких :

– 31 проти власності (21 – ст.191 КК України, 10 – ст. 190 КК України ).

Наприклад, на Харківщині за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, стосовно завідуючої відділенням ВАТ “Ощадбанк”, яка впродовж минулого року та двох місяців цього року привласнила грошові кошти клієнтів банку – власників депозитних рахунків, у сумі понад 1 млн. доларів США, 420 тис. грн., 81,4 тис. євро та 40 тис. російських рублів.

На Дніпропетровщині слідчим прокуратури за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено багатоепізодну кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч.3 ст.191, ч.2 ст.200, ч.2 ст.362 Кримінального кодексу України стосовно старшого контролера-касира філії відділення ВАТ “Ощадбанк”, яка, будучи матерiально-вiдповiдальною особою, підробила документи доступу до банківських депозитних рахунків фізичних та юридичних осіб (заяву на видачу готівки), виконавши на ньому i без відома останніх підпис, після чого здійснила списання з депозитних рахунків грошових коштів на загальну суму 250 тис. грн., які в той же день присвоїла i розпорядилась ними на свій розсуд.

На Одещині за матеріалами оперативників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, стосовно співробітників відділення Одеського обласного Управління ВАТ “Державний ощадний банк України”, які привласнили 430 тис. грн.

У сфері службової діяльності викрито 12 злочинів.

Наприклад на Донеччині за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю слідчими прокуратури порушено багатоепізодні кримінальні справи відносно службових осіб Снежнянського, Славянського, Кіровського та Харцизького відділень ВАТ “Ощадбанк”, які оформили, видали та привласнили іпотечні кредити за завідомо неправдивими документами.

На Вінниччині:

– прокуратурою Хмільницького району за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складів злочинів, передбачених ч.2 ст. 364 та ч.2 ст.366 КК України, стосовно службових осіб одного з міських відділень Вінницького обласного управління ВАТ “Ощадбанк”, які, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою з невідомими особами, внаслідок службового підроблення документів, оформили та отримали кредит за неіснуючу особу.

– прокуратурою Замостянського району за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.367 КК України, стосовно контролера-касира ВАТ “Ощадбанк”, яка, неналежно виконуючи свої обов’язки, незаконно передала чужу пластикову картку іншій особі, яка в подальшому використала кошти на власні потреби.

На Черкащині прокуратурою Придніпровського району м. Черкаси за матеріалами оперативників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.190 КК України, відносно провідного економіста Черкаської обласної філії ВАТ “Ощадбанк”, яка оформила споживчий кредит на підставну особу та отримала у вказаній філії 225 тис. грн., які у подальшому привласнила.

Відомі випадки, коли службові особи (юридичні особи), з метою незаконного отримання кредитів, надають до банківських установ завідомо неправдиву інформацію, зокрема – про фінансовий стан позичальника, щодо наявності (належності) майна, яке передається в заставу.

Наприклад, на Хмельниччині за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю прокуратурою Хмельницького району Хмельницької області порушено кримінальну справу за ознаками складів злочинів, передбачених ч.4 ст.190, ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, КК України, відносно директора приватного підприємства, який з метою незаконного отримання кредиту на загальну суму 2 млн. грн. в акціонерному банку передав у заставу банку неіснуюче майно на суму 11,1 млн. грн.

На Харківщині за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю СУ ХМУ ГУМВС України в Харківській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.222 КК України, стосовно директора комерційної структури, який з метою отримання кредиту в акціонерному комерційному банку надав неправдиві відомості про розміри власних доходів та отримав грошові кошти в сумі 7,6 млн. грн., які використав на власні потреби і не повернув, чим завдав збитки банківській установі на суму 8,2 млн. грн. (з відсотками по кредиту).

Є також випадки, коли фізичні особи вчиняли злочини при споживчому кредитуванні шляхом надання неправдивих відомостей про фінансовий стан позичальника (довідки про доходи) при отриманні кредитів, які в подальшому не повертають.

Наприклад в АР Крим за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю СВ Первомайського РВ ГУМВС України в АР Крим порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.222 КК України, стосовно приватного підприємця, який надав до філії акціонерного комерційного банку неправдиву інформацію щодо наявності заставного майна та отримав 400 тис. грн. кредиту, який не повернув.

У місті Києві працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України в місті Києві, у ході реалізації оперативної інформації у приміщенні філії акціонерного комерційного банку затримано злочинну групу у складі п’ятьох зловмисників, які з використанням підроблених платіжних карт, емітованих іноземними банками Германії, Великобританії, Іспанії та Канади, шахрайським шляхом намагалися заволодіти грошовими коштами у сумі понад 2,4 млн. грн.

Довідково: банківська система України складається з Національного банку України та інших банків, що створені і діють на території України.

За даними Національного банку України станом на 1 вересня 2009 року в Державному реєстрі банків України зареєстровано 199 банків. Ліцензію на здійснення банківських операцій мають 187 банків, у тому числі 116 банків (62 %) – відкриті акціонерні товариства, 41 банк (21,5%) – закриті акціонерні товариства, 30 банків (16,5%) – товариства з обмеженою відповідальністю. Із загальної кількості зареєстрованих – 49 банків створено за участю іноземного капіталу, у тому числі 18 – зі 100%-м іноземним капіталом.

Найбільша кількість діючих центральних банківських установ зосереджена в м. Києві (106), Дніпропетровській (15), Харківській (12), Одеській (10), Донецькій (11) областях, що свідчить про суттєві обороти грошових коштів у зазначених регіонах.

В Україні працюють також два державні банки – ВАТ “Укрексімбанк” та ВАТ “Ощадбанк”, ще 3 банківські установи – АКБ “Київ”, ВАТ АБ “Укргазбанк” та ВАТ “Родовід Банк” перебувають на стадії капіталізації.

Основною функцією Національного банку є забезпечення стабільності грошової одиниці України (ст. 6 Закону України “Про Національний банк України”).

До повноважень Державного регулятора діяльності банків (НБУ) віднесено: ведення реєстру банків, ліцензування видів діяльності, державне регулювання діяльності банків – встановлення правил проведення банківських операцій, бухгалтерського обліку і звітності, захисту інформації, нагляд за діяльністю банків (ст. 7 Закону України “Про Національний банк України”).

Так, Національним банком України зроблені деякі кроки щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та можливому покращенню негативної ситуації, яка склалась на початку року, пов’язаної з фінансовим станом деяких банківських установ, а саме з метою забезпечення збереження активів та капіталу при загрозі платоспроможності, призначено тимчасову адміністрацію у 14-ти банках, а саме ТОВ “Укпромбанк”, АКБ “Національний кредит”, АКБ “Київ”, ВАТ КБ “Надра”, ТОВ “Західінкомбанк”, АКБ “Трансбанк”, ВАТ “БІГ Енергія”, ВАТ “РОДОВІД БАНК”, АБ “Банк регіонального розвитку”, ВАТ КБ “АРМА”, ВАТ “Селянський комерційний банк “Дністер”, ВАТ АБ “Укргазбанк”, ВАТ КБ “Володимирський”, ВАТ “Банк Столиця”.

У всіх зазначених банках тимчасову адміністрацію призначено терміном на 1 рік і введено мораторій на задоволення вимог кредиторів на 6 місяців з дня прийняття рішення про призначення тимчасової адміністрації, за винятком ВАТ АБ “Укргазбанку”, де тимчасову адміністрацію призначено строком на шість місяців без введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Дані заходи запровадженні Національним банком України насамперед для збереження капіталу та активів комерційних банківських установ при загрозі їхньої платоспроможності, а також для підтримки самої банківської системи та врегулювання міжбанківських процесів.

Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *