Про світське життя на Буковині – завтра у Краєзнавчому

У п’ятницю, 2 червня, о 16:00 у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація науково-популярної книги «У мереживі вальсу. Світське життя на Буковині (1848–1918)». Авторка – завідувачка відділу науково-освітньої роботи ЧОКМ Катерина Валявська. Імпреза відбудеться за участі директорки науково-дослідного Центру буковинознавства Ганни Скорейко. Модеруватиме зустріч літературознавиця, поетеса Інґа Кейван.

Дослідження пані Валявської – чи не перша спроба осмислення публічного життя освічених верств на Буковині у складі Габсбурзької монархії в контексті модернізації.

У другій половині ХІХ ст. частиною соціалізації еліти стали домашні святкування, прогулянки на променадах та в околицях міста, домашні музичні вечори та бали, кінні перегони, благодійні акції, відвідування кав’ярень і вечірня гімнастика. Через розмивання соціальних меж еліту із середовища середніх освічених верств почали зараховувати до світського товариства, яке ідентифікували як «zweite Gesellschaft» («друге товариство / суспільство»), на противагу придворному товариству – «erste Gesellschaft» («перше товариство / суспільство»). В україномовній традиції цю спільноту називали «ліпше товариство», або «світ».

Ці та інші перетворення публічного простору Герцогства Буковина обговорюватимуться під час презентації. Адже учасники заходу пропонують дискусію “Світське життя на Буковині (1848-1918) або Про що може розповісти соціальна історія”. Спільно поміркуємо над такими питаннями:

  • Що надавало Чернівцям, крайовій столиці, модерності?
  • Яке місце посідала у світському товаристві місцева знать?
  • Що у світському житті репрезентувало національний характер Буковини?
  • Що залишила по собі культура світського життя на Буковині і як перетворити це на культурний та туристичний бренд нині?

 Вхід вільний. Книжку з автографом можна буде придбати після заходу.

 Чернівецький  обласний краєзнавчий музей

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *