«Юні дослідники» поглиблювали у Карпатах свої знання

Літній табір відпочинку для обдарованих учнів «Юний дослідник», що працював у Вижниці на базі школи-інтернату ім. Назарія Яремчука, зібрав у чудовому куточку Буковинських Карпат переможців і призерів олімпіад 2017 року з біології та хімії. Тому науково-творчу частину забезпечували  викладачі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та висококваліфіковані вчителі з відповідних предметів шкіл Чернівецької області. Та оскільки юнь, навіть з науковими нахилами, потребує руху, для них організували походи – до урочища «Лужки», на перевал Німчич, до пам’ятки природи «Протяте каміння». Вони навідалися також до музею-садиби Назарія Яремчука, музею декоративно-ужиткового мистецтва, були учасниками майстер-класів з флористики та орігамі й навіть брали участь в імпровізованій виставі «Казка на новий лад».

Анна ВОЛКОВА, учениця Чернівецького ліцею № 3 медичного профілю розповіла, що її вразило чуйне, буквально родинне ставлення працівників табору до школярів та гарні умови проживання. «Кожний день був настільки заповнений цікавими заняттями, конкурсами, майстер-класами, що й до додому ніколи було зателефонувати», – зізнається дівчина. Водночас вона висловила слушну пропозицію, що варто завчасно знайомити школярів із програмою перебування у таборі, більше проводити практичних занять і  розділити «юних біологів» на вікові групи.

Враженнями поділилися й викладачі, які працювали з обдарованими дітьми.  

Петро ФОЧУК, доктор хімічних наук, професор, проректор з наукової роботи та міжнародних відносин ЧНУ зауважив: «Мені заімпонувала висока активність учнів. Якщо чесно, такого не очікував. У майбутньому хотів би бачити учасників табору студентами ЧНУ». 

Володимир ГРЕБЕНЩИКОВ, учитель хімії Путильської гімназії, спеціаліст вищої категорії зробив свої висновки: «Високий рівень підготовки найкращих юних хіміків області змусив переглянути й суттєво скоригувати методику роботи. Це дуже потрібна справа, вона взаємно збагачує як слухачів, так і викладачів. Вважаю, що таку роботу варто повторювати щороку.

Тетяна МОРОЗОВА й Лариса ХЛУС, кандидати біологічних наук, доценти наголосили, що ініціатива такого відпочинку для талановитих дітей дуже доречна й перспективна.  Викладачок надихала щира радість дітей від почутих ними нових цікавих фактів. Особливо хлопців і дівчат захоплювали польові експериментальні дослідження, під час яких вони вивчали лісові і водні екосистеми, опанували деякими методиками цих досліджень і тішилися отриманими результатами. До слова, діти навчилися складати паспорти лісової і водної екосистем, визначати швидкість течії річки, оцінювати рослинний склад заплав тощо.

Ярема ТЕВТУЛЬ, доктор хімічних наук, професор відзначив, що у юних дослідників виник щирий інтерес і до методів утилізації  побутових відходів, можливостей використання їх як вторинної сировини, запобігання забрудненню природних вод, ґрунтів і повітря шкідливими хімічними речовинами. Крім того, учні мають високу загальну підготовку з хімії, розуміють важливість вимірювання основних параметрів об’єктів навколишнього природного середовища. Їх, зокрема, зацікавило застосування сучасних приладів для визначення кислотності рідин, рівня солевмісту природних вод, вимірювання температури, вологості повітря, потужності дози радіоактивного випромінювання тощо.

Підсумкове побажання було в усіх однакове: діяльність табору потрібно продовжувати і в наступні роки, а термін його роботи бажано збільшити.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *