Всеукраїнський зліт ««Сузір’я» зустрічає друзів»

Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я» в кінці листопада кожного року проводить Всеукраїнський зліт ««Сузір’я» зустрічає друзів». До Києва прибули 19 делегацій з різних регіонів України. Цього разу зустріч була присвячена 15-й річниці польоту в космос першого космонавта України Леоніда Костянтиновича Каденюка на борту американського космічного корабля «Колумбія».

Чернівецьку делегацію представляли переможці та призери Всеукраїнських конкурсів «Мирний космос» та «Космічні фантазії», вихованці Чернівецького міського центру УМАКО «Сузір’я» та гуртка «Основи космонавтики» КЮТ «Кварц» Долга Марія (Ліцей №3), Юркова Яна (ЗОШ №14), Яремійчук Максим (Гімназія №7), Пекарський Юрій (Гімназія №4) під керівництвом Яценка В.В. (КЮТ «Кварц») та Спориніної Т.Т. (гімназія №2, ОЦ НТТУМ).

23.11.2012, Київ, Київський політехнічний інститут, Голосіївська обсерваторія

У перший день гості ознайомилися із експозиціями шкільного музею середньої загальноосвітньої школи № 36 ім. С.П. Корольова та відділу історії авіації та космонавтики ім. І.І. Сікорського Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Олександр Сергійович Болтенко, голова Центральної ради ветеранів космодрому Байконур України провів цікаву екскурсію музеєм, де представлено багато унікальних експонатів, наприклад, космічний апарат корабля серії “Восход”, що побував у космосі, пульт оператора космічного зв’язку, авіаційні прилади, колекція моделей гелікоптерів Сікорського та різних типів літаків.

ГАО

А ввечері учасники збору відвідали Головну астрономічну обсерваторію Національної Академії Наук України ( яку в народі називають Голосіївською). Георгій Улянович Ковальчук, к.ф-мат. н., завідувач музею історії ГАО провів із сузір’явцями практичні заняття та спостереження за листопадовим небом – Місяць та Юпітер.

Головна астрономічна обсерваторія НАН України (ГАО) заснована 17 липня 1944 року.
З 1975 р. ГАО очолює академік НАН України Я.С. Яцків.
Першими телескопами у ГАО були вертикальний круг Ваншаффа (D=19 см, F=2.5 м) і подвійний довгофокусний астрограф Тепфера–Штейнгеля (D=40 см, F=5.5 м). У 1975 року встановлено подвійний ширококутний астрограф фірми “Карл Цейс Йєна”, який зараз не використовується через брак коштів на пластини. Завдяки обсерваторії назва Голосіїв потрапила і до космосу, цим ім’ям нарекли малу планету № 15675.
Обсерваторія має висококвалiфiкованi кадри, серед яких: один академiк (Я. С. Яцків), два члени-кореспонденти (Ю. І. Ізотов і Р. І. Костик), 17 докторiв, 54 кандидати наук. Вони працюють у восьми наукових відділах (астрометрiї, космiчної геодинаміки, фiзики зiр i галактик, фiзики Сонця, фiзики тiл Сонячної системи, експериментальної астрофізики, фiзики космiчної плазми, астрокосмiчний iнформацiйно-обчислювальний центр), у складі яких є вісім наукових лабораторій.


Я пригадую свої враження від найвищої в Карпатах метеорологічної обсерваторієї та оглядовим майданчиком на ній в Словаччині, в Татранській Ломниці, а саме на вершині Ломницького Штиту (2632 м), яку я відвідала у 2004 році. Це було теж пізньої осені і на вершині було багато снігу та досить холодно. Але науковці були у спеціальному фірмовому вбранні, було багато помічників-прибиральників, техніків, лаборантів. Звичайно, наші науковці-астрономи, астрофізики ніколи не жаліються, вони займаються улюбленою справою і це для них головне. Але особисто мені було якось ніяково від того, що наші науковці мають одночасно бути і дослідниками, і охоронцями, і відкидати сніг на станціях, і прокладати доріжки, і ремонтувати зовнішнє обладнання. І якщо порівняти умови праці працівників обсерваторії у Голосієво і в в Татранській Ломниці, то треба низько вклонитися нашим вченим-ентузіастам.

24.11.2012, Київ, СЗШ №36 ім. С.П.Корольова, зустріч з Л.К. Каденюком

Другий день – 24 листопада 2012 року став особливим для багатьох присутніх. В ошатній актовій залі СЗШ №36 ім. С.П.Корольова відбулася зустріч з першим космонавтом України, Героєм України Леонідом Костянтиновичем Каденюком «15 років після космічної подорожі», присвячена саме польоту Л.Каденюка в космос.

Космічний політ відбувся 19 листопада – 5 грудня 1997 року на космічному кораблі «Колумбія». Політ у складі міжнародного екіпажу тривав 15 діб 16 год. 35 хв. 1 сек.
Український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт в рамках Спільного українсько-американського експерименту, завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст та розвиток вищих рослин. У спільному експерименті брали участь: зі сторони України 5 інститутів Національної академії наук України – Інститут ботаніки імені М.Г. Холодного, Інститут фізіології рослин та генетики, Інститут молекулярної біології та генетики, Інститут екології Карпат, Інститут мікробіології та вірусології імені Д.К. Заболотного та Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка; зі сторони США 5 університетів – Канзаський, Луїзіанський, Ногайський, Вісконсінський, Північної Кароліни та Космічний Центр імені Дж. Кеннеді. Л. Каденюком були здійснені біологічні експерименти з трьома видами рослин: ріпа, сої та моху – з метою вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин. Під час польоту було виконане запліднення та розвиток зародків рослин, експресія генів у тканинах вищих рослин
Крім Спільного українсько-американського експерименту в космічному польоті Леонід Каденюк виконував експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості».
Уперше, під час польоту Леоніда Каденюка, у космосі побували тризуб, український прапор та пролунав гімн Незалежної України.

Герой України, космонавт Л.К. Каденюк і виконавчий директор УМАКО “Сузір’я” С.О. Дячков

У числі газети “Версії”, який присвячено 15-й річниці польоту в космос Л.К. Каденюка, перший космонавт України лишив свій автограф.


Про свої враження від зустрічі з Л.К. Каденюком, про майбутні плани розповідають делегати чернівецької команди.
Юркова Яна, призер Всеукраїнського конкурсу «Мирний космос».
– Найбільше запам’яталася простота душі Леоніда Костянтиновича. В кожній ноті його розповіді відчувалася та щирість, яка, напевно, притаманна лише нам – буковинцям.
Дуже вразила розповідь про його наполегливість на шляху до своєї мрії – освоїти космічні простори. Його історію треба обов’язково взяти на замітку на шляху до свого майбуття. І навіть таке невелике спілкування і знайомство з Леонідом Костянтиновичем мене переконує, що мрії здійснюються.
На учнівську наукову конференцію планую писати і надалі про загадки Землі, знайдені неймовірні рештки зниклих цивілізацій. Також є ідея порівняння вигадок письменників-фантастів та того, що практично здійснилося у наш час.
Свою майбутню професію дуже хотілося б пов’язати із космічними галузями, але чи вийде зробити це так – поки що не знаю, та й не загадую наперед.

Пекарський Юрій, призер Всеукраїнського конкурсу «Космічні фантазії».
– У розповіді Л.К Каденюка мені особливо запам’ятався епізод про те, як під час польоту він врятував рослини, відключивши камеру, і отримавши холодний опік.
Я з самого дитинства захоплювався космосом, читав про нього в енциклопедії, дивився документальні фільми, дізнавався щось нове. Те, що я взяв участь у конкурсах « Сузір’я»: Космічні фантазії, Всесвіт, Мирний космос, дозволило мені дізнатись ще щось нове. Також я побачив, що крім мене космосом захоплюється багато людей. В майбутньому теж хочу мати професію, яка пов’язана з космосом.

25.11.2012, Київ, виставка, концерт, нагородження

А 25 листопада в Будинку дитячої та юнацької творчості відбулася прес-конференція з першим космонавтом України Леонідом Костянтиновичем Каденюком, Головою правління УМАКО «Сузір’я» Олегом Володимировичем Петровим, радником Державного космічного агенства України Едуардом Івановичем Кузнєцовим, доцентом факультету авіаційних та космічних систем , кандидатом технічних наук Володимиром Миколайовичем Федоровим.

Долга Марія, призер Всеукраїнського конкурсу «Мирний космос».
– 2012 рік – рік ювілейних космічних дат : 50 років польоту у Космос першого космонавта – українця Павла Романовича Поповича , 15 років польоту у Космос першого космонавта незалежної України Л.К. Каденюка.
Крім того, цей рік важливий і для мене – я виборола 1 місце у фіналі Всеукраїнського конкурсу учнів та студентів «Мирний космос» з призовою роботою – фільмом «П. Р. Попович: Життєвий шлях – Земля та Космос».
Зустрічі з першим космонавтом незалежної України Л.К. Каденюком для мене не вперше. Але всі вони завжди цікаві, хвилюючі та пізнавальні.
У своєму виступі Леонід Костянтинович зазначив, що політ у Космос був дуже цікавий i незвичайний. А які нелегкі випробування проходять майбутні космонавти перш, ніж летіти у Космос ! ( саме про це я більш детально дізналася, коли робила фільм про Павла Поповича) . Для порівняння – наші космонавти перевіряються на витривалість вестибулярного апарата, в США – ні, також під час підготовки до польоту в радянському центрі підготовки космонавтів Леоніду Каденюку прийшлося здавати багато заліків та екзаменів, а ось в американському – їх не здають. Рівень підготовки космонавтів в США оцінюють їх інструктори, які готують до польоту. Причому, їх готують як фахівців якогось одного напрямку, що дуже відрізняється від нашої багаторівневої  підготовки до польоту.
Пригадуючи свої враження про політ, Леонід Костянтинович зазначив, що тільки з Космосу можна побачите те, що неможливо побачити з Землі. Багато питань було про зустрічі з НЛО. Наш земляк особисто не зустрічався з НЛО.
Поїздка на зліт «Сузір’я» і цього разу була дуже інформаційною та цікавою.
Вважаю, що люди, які працюють в «Сузір’ї », небайдужі до майбутнього нашої держави , а зустрічі з видатними постатями в космічній галузі допомагає зрозуміти, яка нелегка та цікава професія космонавта, які важливі та відповідальні задачі стоять перед ними.


Учасники конференції, ветерани космодромів Капустін Яр, Плесецьк, Байконур познайомилися з виставкою технічної творчості, спілкувалися, дискутували фотографувалися на пам’ять. На завершення відбувся святковий концерт та нагородження активних членів УМАКО «Сузір’я».

Вітаємо завідуючого музеєм авіації та космонавтики, керівника гуртка «Основи космонавтики» КЮТ «Кварц» Віталія Васильовича Яценка, якого нагороджено Почесною грамотою «За особистий внесок у здійснення програми аерокосмічної освіти молоді України» та медаллю «Сузір’я». Чернівецький міський центр УМАКО «Сузір’я» при КЮТ «Кварц» відзначено грамотою «За вагомий внесок у здійснення програми аерокосмічної освіти».

Анастасія Матвєєва, студентка-першокурсниця Національного авіаційного університету теж вітає свого наставника і вчителя.

– Як колишня вихованка Віталія Васильовича, я хочу щиро його привітати з цією почесною нагородою і побажати йому подальших успіхів, побільше хороших та розумних вихованців та ще більше нагород. Коли я дізналась, що мій улюблений В.В отримав нагороду, я була дуже рада за нього, оскільки знаю, що вона для нього дуже багато значить. Ця нагорода  абсолютно заслужена,  і зі мною погодяться всі, хто знає В.В. Яценка.

А тепер ще трохи Києва під музику гурту «The Beatles»  до пісні   «Across the Universe» («Крізь Всесвіт») : https://versii.cv.ua/pohlyad/they-slither-wildly-as-they-slip-away-across-the-universe-z-pisni-gurtu-the-beatles/19929.html

Тетяна Спориніна, “Версії”,
фото автора, Віталія Яценка, Яни Юркової

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Всеукраїнський зліт ««Сузір’я» зустрічає друзів»”