«Запоріжсталь» уже російська

Мажоритарним акціонером «Запоріжсталі» була компанія «Midland Resources Holding Ltd», зареєстрована в офшорній зоні на британському острові Гернсі. Власниками підприємства були уродженець Дніпропетровська Едуард Шифрін разом з громадянином Канади Алексом Шнайдером, а також їхні партнери. Їхнє бажання продати «Запоріжсталь» стало відомим 2010-го.
Свій інтерес до «Запоріжсталі» не приховував Рінат Ахметов. Для придбання комбінату він пішов на консорціум з південнокорейською корпорацією «Posco». Паралельно комбінатом начебто цікавилися російські олігархи Роман Абрамович і Алішер Усманов.
Спочатку власники «Запоріжсталі» уклали протокол про наміри зі структурами, пов`язаними з російським державним «Внешэконобанком». Однак запропоновані росіянами $1,2 млрд. зміг перебити Рінат Ахметов. Підприємства з групи Ахметова уклали не просто протокол про наміри, а договір купівлі-продажу «Запоріжсталі». Більше того, власники комбінату отримали $50 млн. завдатку.
12 травня запорізький губернатор Борис Петров підтвердив продаж «Запоріжсталі» холдингу Ахметова та південнокорейського «Posco». Однак за нез`ясованих обставин власники «Запоріжсталі» захотіли повернути назад $50 млн. та розірвати угоду. При цьому вони погодилися додатково сплатити $50 млн. штрафу.
З`ясувалося, що російський покупець запропонував ціну, яка дозволяла акціонерам «Запоріжсталі» заробити ще більше, навіть з урахуванням санкцій. Після цього уклали ще один договір зі структурами, спорідненими з російським державним «Внешэкономбанком». Остаточна ціна «Запоріжсталі» склала $1,7 млрд.
Такий фінал боротьби за «Запоріжсталь» вразив Ахметова. Його адвокати подали позов до Лондонського суду, який наклав арешт на акції комбінату до розгляду справи по суті.
Ключова деталь у цій комбінації – керівником наглядової ради «Внешэкономбанка» є глава уряду Росії Володимир Путін.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *