За своїм – через паркан? Труба одна, а правди дві

Уже більше двох років триває судова тяганина, пов’язана з переділом газових труб між облгазами та новоствореним ДП «Газ України», нещодавно перейменованим на «Нафтогазмережі». Утім, такої неприховано брутальної боротьби, як на Буковині, немає в жодній з областей. Черговим кроком у «відшматуванні» пирога стали події на чернівецьких газорозподільних станціях. ВАТ «Чернівцігаз» переконане, що це – рейдерська атака, а «Укрнафтогазмережі» називає переділ станцій підготовкою власного майна до зими.

– У суботу в обідню пору на наші станції, як варвари, вдерлися працівники ДП «Нафтогазмережі» (колишнє ДП «Газ України» – ред.). – розповідає голова правління ВАТ «Чернівцігаз» Ігор КОВАЛЬСЬКИЙ. – Узялися міняти замки, зрізаючи старі газорізальними апаратами. Вони навіть не зважають, що на газорозподільних станціях категорично заборонено працювати з автогеном: газ може вибухнути. Наші співробітники сфотографували цей вандалізм на мобільник.

Разом з чернівецькими «газмережівцями» приїхало кілька київських, зокрема представник ДК «Газ України». Свої дії вони мотивували рішенням суду про передачу газорозподільних мереж на їхню користь. І так чинить державна установа, підкреслюю, державна!

Не розумію одного: чому рішення виконуються таким чином? Хіба не можна було зробити це в робочий день, цивілізовано, і з судовими виконавцями? Не кажучи вже про те, що, на наш погляд, це рішення – незаконне. Пан Козар каже, що це – вимушені дії, бо станції треба підготувати до зими. Але насправді станції давно готові! В нас працюють досвідчені фахівці, які знають свою справу, тому ми не можемо бути не готовими до зими.

– Наші охоронці викликали міліцію, ті приїхали, склали протокол і поїхали, продовжує розповідь п. Ковальський. – Ніхто не захищає ані наші інтереси, ані наше майно. Таке враження, що влада не зацікавлена у підприємстві з 50-річним досвідом роботи і кваліфікованими спеціалістами. Ми будемо звертатися до губернатора і до Кабміну. Рішення про ліквідацію «Чернівцігазу» немає, то чому наше майно передають іншим?

Слова п. Ковальського підтверджують пояснювальні та доповідні записки його підлеглих. Аби уникнути будь-яких звинувачень у необ’єктивності, процитуємо їх.

З пояснень охоронців:

«Я, Костенюк В.І. чергував на ГГРП-20. О 14.20 на об’єкті з’явилося 20 незнайомих мені людей. Вони захопили станцію, мотивуючи тим, що це – їхня власність. Я повідомив свого начальника і викликав міліцію. Коли приїхала міліція, написав пояснення…»

«Я, Ісар Я.І. чергував на ГРП-11. О 13.45 невідомі мені люди перелізли через огорожу і ворота. Їх було 13 чоловік. Вони заблокували всі двері і почали міняти замки. Я повідомив телефоном начальника. Через 30 хв приїхала міліція…»

«Я, Скляров Ю.В. чергував на ГРП «Північна». О 14.30 через паркан без попередження перелізли 12 людей. Я був у будинку. У мене відібрали мобільний телефон, забрали усі кухонні ножі і сокиру з багром з пожежного щитка. Один з них на прізвище Омельчук чи Омельченко показав нам рішення суду, згідно з яким, за їхніми словами, ГРП належить їм. Я відібрав мобілку і подзвонив начальнику…»

З доповідної начальника служби охорони Юрія Мельника:

«…10.10.2009 о 14.20 здійснений напад працівниками «Нафтогазмережі» та приватним охоронним агентством «Фобос» на ГГРП-20, ГРП-9 та ГРП-11. На кожний об’єкт увірвалися 12-14 людей, автогеном зрізали замки та поставили нові. На ГГРП-20 був присутній головний юрист «Укрнафтогазмережі» з Києва.

О 14.40 за викликом охоронців приїхав наряд міліції. Я пояснив міліціонерам, що відбувається рейдерська атака, на що юристи «Нафтогазмережі» пред’явили рішення суду про передачу цих об’єктів на їхню користь. Старший міліцейського наряду зібрав пояснення обох сторін та разом з головним юристом «Нафтогазмережі» поїхав до відділку…»

За словами працівників «Чернівцігазу», міліціонерів викликали за 2-ма адресами: вул. Немирівська, 2, Заводська, 53. З коментарів начальників Садгірського та Першотравневого райвідділів ми зрозуміли, що основне завдання міліції – «аби усі залишилися живими та здоровими».

Начальник Першотравневого РВ, який особисто виїжджав на Немирівську, каже, що міліція не бачила вже ані людей, які перелазили через паркани, ані заміни замків.

Міліціонерам пред’явили рішення Верховного суду, згідно з яким ДП «Нафтогазмережі» визнано новим власником ГРП. Тому, склавши протокола і порадивши наступного разу використовувати більш цивілізовані методи, тобто виконавчу службу, міліція поїхала. Начальник Садгірського РВ розповів, що його підлеглі бачили людей, які замінювали серцевини у замках, але про автоген нічого не знають. Їм пред’явили таке ж рішення про зміну власника, тому міліції нічого не залишалося, як забратися.

З розмови з директором агентства «Фобос» з’ясувалося, що його співробітники в заміні замків і «виселенні» чернівцігазівців участі не брали. З ними уклали договір на охорону майна «Нафтогазмереж», до виконання якого вони приступили аж увечері.

Директор ДП «Нафтогазмережі» Іван КОЗАР переконаний, що діяв правильно. У розмові з кореспондентом «Версій» пояснив, що вчинив згідно з рішенням суду і що дбає виключно про державні інтереси:

– Відповідно до рішення суду, станції – наше майно. Таке рішення вважаю правильним, бо газотранспортна система повинна повністю належати державі.

Через паркани ніхто не лазив, ми просто зайшли на об’єкти, по 12 працівників на кожний – слюсарі, майстер та інженери. Це їхні проблеми, як вони охороняють важливі об’єкти, коли там чергує один сторож. Замки дійсно замінили, щоб туди не могли потрапити колишні власники, але жодного зварювання не було.

Робили це в суботу, бо субота в нас – робочий день. А судових виконавців «Чернівцігаз» просто не пускає на територію, тож приходити з ними – справа марна. До речі, коли щось трапляється на газопроводах, за які так вболіває «Чернівцігаз», доводиться «розгрібати» нам, бо за потреби ремонту з’ясовується, що то все-таки наша власність. А скільки вони мільйонів списують на запчастини та ремонти!

За словами п. Козаря, єдине майно, яке нині залишилося у «Чернівцігазу» – офіс і станція в Новоселиці. Не довіряє він і спеціалістам «Чернівцігазу» – каже, що вони проводять роботи з порушеннями норм і правил. Крім того, через необліковане споживання палива «Чернівцігазом», «Нафтогазмережі» мають постійні проблеми, з якими збираються боротися радикально:

– Зараз ми працюємо над тим, аби територіальні громади передали у державну власність газопроводи, які збудовані за кошти громади. Їх обслуговує нині «Чернівцігаз». Тим, хто не передасть газопровід державі, або не поставить при переході спеціальні коригувальні лічильники газу, відключимо блакитне паливо. Іншого способу боротьби з крадіжками палива не бачимо.

До цієї історії якнайкраще пасує приказка: «Пани чубляться – у хлопів чуби тріщать». Люди за свої кровні провели газ, а тепер мусять передати свою власність державі. Та якби ж то державі! Переконана, що через певний час з державним газовим господарством станеться те саме, що і з обленерго – воно перейде до приватних рук. А людей, як завжди, просто обдеруть!

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Довідка:
Судова тяганина між ДП «Газ України» та облгазами триває від 2006-го року. Нині винесено 4 судові рішення, згідно з якими газопроводи та газорозподільні станції передаються у власність ДП «Нафтогазмережі».

Усі ці рішення оскаржують облгази, які не хочуть розставатися з власним майном без жодної компенсації. «Перетягування» майнового канату з рук в руки судовими методами (аби усе було законно) насправді має під собою лише бажання захапати більше, адже за інтересами держави стоять інтереси окремих її громадян.

Проблема лише в тому, що більшість цього майна збудована за кошти членів територіальних громад, тобто простих селян.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *