Спрощенцями стали 75% усіх буковинських підприємців

Понад 2/3 буковинських підприємців обрали спрощену систему оподаткування. Левова частка з них – близько 13 тис. осіб – вирішили працювати за ІІ категорією. Заяву на І категорію подали 400 підприємців, на ІІІ – 20. Про це розповів перший заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА в Чернівецькій області Володимир Щербань під час семінару, організованого для підприємців краю.

Нагадаємо, що до І категорії віднесені фізичні особи-підприємці, які торгують на ринках або надають побутові послуги населенню, не мають найманих працівників та обсяг доходу яких не перевищує 150 тис. грн на рік. Для них, зокрема, Чернівецька міська рада встановила ставку податку у розмірі 10 % мінімальної зарплати на місяць.

До ІІ категорії належать фізичні особи-підприємці, які працюють у ресторанному бізнесі, надають побутові послуги населенню, чи платниками єдиного податку, які мають не більше 10-ти найманих працівників, з обсягом доходу не більше 1 млн. грн на рік.

Водночас до ІІ категорії не потрапляють підприємці, що займаються посередницькими послугами з продажу, оренди чи оцінки нерухомості. Їх відносять до ІІІ категорії. Для ІІ категорії місцевими радами встановлюється ставка податку в межах від 2% до 20% мінімальної зарплати на місяць.

До ІІІ категорії віднесені фізичні особи-підприємці, які мають не більше 20-ти найманих працівників з обсягом доходу не більше 3 млн. грн на рік.

ІV категорія – це юридичні особи будь-якої організаційної форми, що мають не більше 50-ти найманих працівників з обсягом доходу не більше 5 млн. грн на рік.

Для підприємців ІІІ і ІV категорій встановлюється ставка податку в розмірі 3% від отриманої виручки за умови сплати ПДВ або 5% від отриманої виручки без сплати ПДВ.

Якщо ж до 25 січня підприємці з якихось причин не подали до податкової заяву й не обрали групу оподаткування, вони можуть це зробити в II кварталі, – повідомила співробітник департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України Тетяна Федченко. Для цього за 15 днів до початку нового кварталу, тобто до 15 березня, треба подати заяву про перехід на спрощену систему оподаткування.

Серед найактуальніших питань, що задавали учасники семінару, – яку категорію обрати, чи відповідатиме вид діяльності підприємства вимогам категорії та як розраховувати й оподатковувати доходи.

З питань переходу на спрощену систему оподаткування звертайтеся у ДПА у Чернівецькій області за адресою вул. Червоноармійська, 200 А або за тел. 54-54-99, 54-60-10.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *