Скільки коштують орендовані квартири в Україні та Європі

В Україні середня ціна на оренду однокімнатного житла недалеко від центру міста набагато вища, ніж середня зарплата. Так, українці у середньому отримують $262,3 в місяць. Оренда однокімнатного житла коштує $317.

Про це свідчать результати дослідження The Cost of Living Around the World 2018. Водночас у інших країнах таких невідповідностей немає, пише Сегодня.

Україна

В Україні набагато простіше орендувати житло, ніж у країнах Європи чи США. Хоча дорожче. Так, у деяких країнах для цього необхідна хороша кредитна історія, рекомендації, стабільний дохід. В Україні квартиру можна зняти без послуг агентства. Самостійно знайти варіант за оголошеннями власників житла. Щоправда юридична сила договору, який підписують українці, сумнівна.

Крім того, почастішали випадки, коли агентства за умовну суму пропонують купити базу з адресами квартир і номерами їх власників. Найчастіше такі квартири вже здані, а номери не дійсні.

Найдорожче в Україні оренда житла коштує в Києві. Середня ціна на однокімнатну квартиру складає близько 8 тис. грн ($305). У віддалених районах від центру міста можна знайти дешевші варіанти. Особливо на Троєщині. Через відсутність поблизу метро і нормальної транспортної інфраструктури.

У Львові середня ціна оренди становить трохи більше 6 тис. грн. У Харкові і Дніпрі – близько 5,5-6 тис. грн. В Одесі оренда житла біля моря коштуватиме дорожче, ніж у центрі міста.

Німеччина

У Німеччині середня зарплата складає $2675. Оренда квартири недалеко від центру міста коштує $827 (близько 22 тис. грн). Щоправда орендодавці прискіпливо вибирають кандидатів. Тому важливо підтвердити свою кредитоспроможність, розповісти про місце роботи, заробіток.

Застава за квартиру становить суму платежу за 2-3 місяці оренди. Крім того, ціна оренди складається з двох частин – місячного платежу і передоплати за комуналку. Це витрати на опалення, воду, страховку будинку, вивезення сміття. У передоплату не включається ціна за електроенергію, телефон та інтернет. За це мешканці платять самостійно.

Переважно орендують квартири площею 40 м². Найбільша конкуренція квартиронаймачів спостерігається в Мюнхені. Там на перегляд одного об’єкта претендує 77 осіб одразу. У Берліні — 33 особи.

Італія

В Італії здавати в оренду житло не вигідно. Там максимально захищений орендар. Якщо раптом він стає неплатоспроможним, вигнати його господарі житла не можуть. Крім того, податок, який сплачує орендодавець – найвищий в Європі. Складає більше 40% від прибутку.

Середня зарплата в Італії складає $1880. Cередня ціна за оренду житла недалеко від центру – $715. При оренді господарі квартири просять показати виписку з банківського рахунку чи інші документи, які підтверджують платоспроможність орендаря.

Якщо шукаєте житло в Італії через агентство, то доведеться заплатити 100% орендної плати за послуги. Причому оплату вносить як орендар, так і орендодавець. Застава за квартиру – сума за 2-3 місяці проживання.

Найдорожче знімати житло в Мілані – більше $600. За кімнату в Римі ціни трохи менша, близько $500-550. Найдешевше жити в передмісті Неаполя. Там оренда трикімнатних апартаментів коштує $400 на місяць.

Польща

Ціни на оренду квартир у Польщі залежать від міст, районів та умов. Так, ціни у Варшаві набагато вищі, ніж в сусідніх містах.

Орендна плата складається з двох платежів – оплата оренди та оплата експлуатаційних платежів. Сюди входить податок на нерухомість, оплата утримання ліфта, ремонту під’їзду, експлуатації домофона, прибирання територій.

Середня зарплата в Польщі близько $1000. Середня ціна на оренду квартири – $535. При пошуку житла пошуки посередника коштують 100% місячної оренди.

Чехія

Середня зарплата в Чехії $1140. Середня вартість оренди квартири біля центру міста – $645.

Найчастіше орендують однокімнатні квартири з кухонним кутом чи окремою кухнею. При оформленні обов’язково укладається договір. Щоправда відсутні жорсткі вимоги, які є в інших країнах ЄС.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *