Пенсійна служба області закликає роботодавців до забезпечення своїм працівникам соціальних гарантій та справедливої оплати праці

Згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», збільшено розмір мінімальної зарплати, який  від 1 січня становить:

за місяць – 4173 грн;

у погодинному вимірі – 25,13 грн.

Для зарахування до страхового стажу повного місяця роботи найманому працівникові працедавець зобов’язаний нараховувати йому заробітну плату в розмірі, не нижчому за  установлену законодавством мінімальну зарплату й щомісячно сплачувати не менший за мінімальний єдиний соціальний внесок (від 1 січня 2019 року – 918,06 грн на місяць).

Розмір єдиного внеску обчислюється відповідно до вимог ч.5 статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»: якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), і ставки єдиного внеску: 4173 грн х 22% = 918,06 грн.

Нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимального розміру бази нарахування єдиного внеску, який від 1 січня 2019 року становить 62595 грн (15 мінімальних зарплат, установлених законом).

Нагадуємо мешканцям області, що розмір майбутніх пенсійних виплат напряму залежить від набутого страхового стажу та розміру заробітної плати. Закликаємо роботодавців до легальних трудових відносин з працівниками та гідної оплати їхньої праці. Заробіток має бути справедливим і визначеним відповідно до складності виконуваної роботи, рівня кваліфікації працівника й результатів його праці.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *