Із УПЦ до ПЦУ: ситуація щодо переходу релігійних громад Буковини

На жаль, від початку 2019 року по теперішній час лише у 28 населених пунктах Чернівецької області проведені збори громадян, які вирішили змінити канонічне підпорядкування з Української Православної Церкви на Православну Церкву України. 18 переходів зареєстровано до початку війни, з них три села у Вижницькому районі. Про це повідомила Чернівецька обласна військова адміністрація.

З початку повномасштабної агресії проти України, тобто у 2022 році, релігійні громади 6 сіл змінили своє канонічне підпорядкування з УПЦ на ПЦУ: це – Хлівище, Вербівці, Юрківці, Бабин, Хрещатик Чернівецького району і Бабин Дністровського району.

Уже нинішнього 2023 року здійснили перехід з УПЦ до ПЦУ чотири релігійні громади: Погорілівка (Юрковецька ТГ Чернівецького району), Росошани (Кельменецька ТГ Дністровського району), Рингач (Новоселицька ТГ Чернівецького району), Чорний Потік (Юрковецька ТГ Чернівецького району).

Прикметно, що станом на лютий 2019 року у Чернівецькій області налічувалося 292 парафії Української православної церкви Московського патріархату, тоді як у наших сусідів івано-франківців та львів’ян, відповідно, –  29 і 59.

За даними обласного управління культури ЧОВА нині у Чернівецькій громаді, зокрема, функціонує 29 парафій УПЦ МП (московського патріархату) і 32 церкви суто української ПЦУ.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *