Як шанують пам’ять Кохановської на батьківщині, в Чернівцях – і за кордоном, у Торуні

Августа Кохановська належить до недооцінених належно постатей українського малярства. Роботи цієї першої серед буковинських жінок художниці зачіпають душевні струни, захоплюють довершеністю та своєрідним музичним звучанням полотна. Вони нікого не залишають байдужим, бо їхня аура настільки сильна, що пробивається навіть крізь ілюстрації.

У Чернівцях художниця прожила 42 роки – у будинку №41 по нинішній вул. Шевченка. Пам’ятна дошка увічнила цю подію (див. фото).  Натомість уся споруда виглядає сумно, про що із-за кордону написала до «Версій» постійна авторка газети, мистецтвознавець Тетяна ДУГАЄВА. Вона ж надіслала знімок будинку у польському місті Торунь, де останні роки свого життя мешкала художниця і де вона померла. Як кажуть в Одесі – відчуйте різницю!

 

Водночас подумалося: а, може, ми такі бідні й нещасні саме тому, що не бережемо з минулого те, на що багаті, чим можемо пишатися?

Свого часу, подорожуючи Данією, зауважила, що данці не викреслили зі своєї історії жодної сторінки – доброї чи поганої, сумної чи веселої. Вони зберігають усі історичні пам’ятники і пам’ятки про все, що з ними колись траплялося. І, боронь Боже, не переписують історію на догоду сьогоденню.

Утім, наразі не про це, а про будинок, у якому значну частину свого життя мешкала видатна художниця. Дуже хочеться, аби влада це помітила.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

P.S. Про Августу Кохановську та останні роки її життя можна прочитати у розвідці Тетяни ДУГАЄВОЇ на шпальтах газети («Версії», №48, 2015 р.).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *