Військовослужбовці-контрактники-новобранці: «Вовка боятися – в ліс не ходити»

Незважаючи на улюблені на Буковині новорічно-різдвяні свята, у коридорах обласного військового комісаріату в січні не було порожньо: звідси уже відправили до частин три десятки військовослужбовців-контрактників. А позавчора, останнього вівторка місяця, ще десятеро охочих вирушили до навчальних центрів Збройних сил України. Це ті, що раніше не служили, але виявили бажання служити за контрактом – тож спочатку пройдуть навчання й також оборонятимуть Україну від агресора.

25-річний Андрій ТЕРЕНТЬЄВ з Кельменців – автослюсар за фахом, якийсь час жив і працював у столиці. Його вибір стати військовим – це переконання. «Був на Майдані, і після нього багато друзів, із якими разом відстояли європейський вибір України, пішли до війська захищати Україну на Східних рубежах, – каже Андрій. – Я також хотів, але мав певні зауваження до здоров’я. Зараз все це вирішене і мене беруть! Я цьому радий, бо в кожного свої уподобання: хтось любить бути в теплій квартирі, а для мене комфорт в іншому. Люблю зброю, хочу захищати Батьківщину».

Юрієві КУЧЕРАНУ з Путили – 33. Він шофер, а такі в армії потрібні. Раніше також не служив і не призивався, але приклад друзів вплинув:  «Хлопці йдуть – і я йду», – каже. І додає: «А хто, як не ми? Та ж не дітей чи жінок туди посилати. А тим більше – не стариків…»

Михайло СЕРБІН з Хлівища Кіцманського району зовсім юний – 19 років. Так само надихнувся прикладом друзів: односельчани служать, беруть участь у бойових діях, тож і сам, каже, «вирішив присвятити частину свого життя Батьківщині». Має старшу сестру, мама виховує ще й менших – Михайлову сестру і двох братів. На запитання, чи не страшно, хлопець заперечує: «Не страшно. Вовка боятися – в ліс не ходити».

Звісно, що окрім військової романтики і щирого патріотизму, контрактникам йдеться і про матеріально-грошове забезпечення. Бо ж самі, хоч і молоді-нежонаті, та родини мають (батьків, братів-сестер, хтось – дітей, хоч і в колишніх шлюбах…) І забезпечення зараз в армії на цілком достойному рівні. А небезпека професії і ризики – що ж…

«Так, це виконання завдань, пов’язаних з ризиком для життя. Але ми військовослужбовці, ми громадяни, ми патріоти. І наше завдання – захищати Україну, її цілісність і незалежність. І серед тих, що пішли на службу з Чернівецької області, ми маємо героїв!», – каже заступник військового комісара області, начальник відділу комплектування та призову Юрій МИРОНЕЦЬ.

«Від 1 січня грошове забезпечення військовослужбовців зросло, – повідомляє Юрій Миронець. – Для рядового складу сухопутних військ воно складає від 10 тис. грн, для десантно-штурмових військ, які зараз пріоритетні для комплектування, – від 11 тис. грн, і для сил спецпризначення – від 12 тис. грн. З терміном проходження служби, з призначенням на ті чи інші посади воно зростає».

Заступник обласного комісара зазначив, що більшість із контрактників братимуть участь в Операції Об’єднаних Сил. Разом з тим, є категорія військовослужбовців, які до цього не залучатимуться – це ті, кого відправляють для служби на базах, арсеналах, складах.

Для тих, хто братиме участь у бойових діях, грошове забезпечення ще збільшиться:  якщо проходитимуть службу на першій лінії оборони, матимуть ще плюс 10 тисяч, якщо на другій і далі – плюс 4200 грн. Є додаткові виплати упродовж року: матеріальна допомога на оздоровлення (може видаватися перед відпусткою або в інший час за потребою) та матеріальна допомога на вирішення побутових проблем. Є також нововведення: бійці зможуть отримувати компенсацію коштів на винаймання житла. А ще право на одноразову грошову винагороду мають ті, хто уперше укладають контракт. Для рядового складу це 8 розмірів прожиткових мінімумів (на сьогодні це 15 тис. грн), для сержантів і старшин – більше. За тими кандидатами, які до укладання контракту працювали, зберігається  також місце роботи і середньомісячна зарплата. А є ж ще забезпечення харчуванням, одягом, медичним та санаторно-курортним лікуванням.

«Якщо це все підрахувати, то загалом Збройні Сили сьогодні дають контрактникам можливість гідно утримувати родини, – запевняє Юрій Миронець і додає, що зі свого боку військовий комісаріат робить усе, аби військова служба була престижною. – Зараз звертаємо увагу не на кількість набраних на контракт, а на якість їхньої підготовки».

За минулий рік з Буковини на військову службу відправили лише 731 особу, і близько 50 з них – це жінки. Зараз у пріоритеті набір у десантно-штурмові війська, де потрібні фізично витривалі військовослужбовці, адже вони виконуватимуть бойові завдання, серед іншого – і стрибки з парашутом. Загальні вимоги до охочих служити – вік від 18 до 57 років, придатність до військової служби за фізичним і психологічним станом здоров’я, морально-діловими якостями, відсутність судимостей та не перебування на обліку в лікарнях, диспансерах, а головне – готовність захищати Батьківщину.  

Заступник обласного комісара Юрій Миронець запрошує тих, хто цікавиться військовою службою за контрактом, приходити за вичерпною інформацією в обласний військовий комісаріат за адресою: вул. Кобилянської, 32 у Чернівцях, тел. 050 948 0349 і  

0372 52 43 49

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *