Україну  врятує тільки активність  громадян

Кому довіряють українці? Аж ніяк не державним інституціям,  рівень довіри до яких нижчий від плінтуса. Найглибше впала Верховна рада України із показником -76%, за нею наші «найчесніші» суди з -75%, відтак – політичні партії, що отримали -71%. Уряд  має -65%, а довіра до Президента становить -60%.

Хто ж отримав позитивні голоси довіри? Їх поділили між собою волонтери (+37%),  Збройні Сили (+37%), церкви (+25%) та громадські організації (з показником лише +4, що свідчить про падіння довіри до них збоку громадян, порівняно навіть із минулим роком.

Експерти стверджують, що причина цього криється у владних атаках на ГО. Хоча, за словами Олексія ГАРАНЯ, наукового директора Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, який у Чернівцях на круглому столі «Громадянське суспільство в нових умовах: виклики, проблеми, перспективи» представив результати спільного дослідження Фонду та соціологічної служби Центру Разумкова, нападки на громадські рухи почалися ще за правління Кучми. Та нині вони посилилися, й одним із суттєвих проявів цього є вимога декларування статків керівників громадських антикорупційних організацій, хоча вона є незаконною. До слова,  голова ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін уже оприлюднив свою декларацію в Інтернеті. Та під час круглого столу нечисленні журналісти, які брали участь у цьому заході, довідалися, що й на обласній Громадській раді в облдержадміністрації її учасникам сказали, що декларування антикорупційних ГО – це, мовляв, вимога МВФ. Натомість професор політології НаУКМА Олексій Гарань розсміявся і зауважив, що подібна заява саме і є проявом тиску на активістів, бо такої вимоги від МВФ у природі не існує, оскільки мета е-декларування – контроль за тими, хто розподіляє державні кошти. Прикриватися МВФ, чи то пак викривляти його позицію, у наших чиновників увійшло в моду. А брехня, на жаль, стала державною політикою.

Щоправда, голова ГО Центр громадської активності «Синергія» Ігор Кухарчук у серцях виголосив невеличкий спіч стосовно того, що влада не стільки тисне, як просто ігнорує. Вона проконсультується з ГО, провівши захід для «галочк», а далі прийме рішення, яке схоче. Його думку розвинув Олег Демченко, голова об’єднання «Чорнобильці Буковини», зауваживши, що влада створює «ручні» громадські ради та організації, та ще й фінансує їх. Більше того, олігархи вже створюють не тільки свої партії, а й свої кишенькові ГО.

До слова, громадські активісти були одностайні у твердженні, що після підняття тарифів і  та фейкового зростання зарплат і пенсій, допомога з боку волонтерів війську в АТО значно зменшилася. А чи не цього потрібно було досягти?    

SOS

Неймовірно, але факт: На Буковині немає реабілітаційного центру для АТОвців

Коли київський професор-політолог почув про таке, він не хотів цьому вірити. Та відома буковинська активістка Ольга Бауер пояснила, що спецвідділення для колишніх військовиків у місцевій психлікарні, у яке вклали 1,5 млн грн, – це аж ніяк не реабілітаційний центр, куди можуть прийти хлопці за потребою. Адже їм практично нікуди звертатися за вирішенням своїх проблем і за реальною допомогою. Вони не знають, приміром, де знайти фахівця, який міг би зняти з них психологічну напругу, не відають, куди звертатися, щоби стати на облік для отримання путівки тощо.

– Коаліція із 14 громадських організацій зверталася до влади, щоби та виділила приміщення під реабілітаційний центр. Адже у нас є відповідне устаткування, навчені за кордоном психологи, одне слово, все необхідне. Та питання не вирішується, – констатувала Ольга Бауер. – Громадськість має все для роботи, але нічого не може зробити.

Олексій Гарань зацікавився цим питанням і пообіцяв допомогу у його вирішенні за допомоги центральної преси.

 Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *