Тендери стають прозорішими, коли їх контролює громада

Хто харчує клієнтів інтернатів і геріатричних пансіонатів? З’ясувала Наглядова рада за діяльністю підвідомчих установ сфери соціального захисту населення

Хто і на яких підставах отримує замовлення на постачання харчів до інтернатів, будинків для престарілих, центрів реабілітації інвалідів тощо? Як і кому ці щасливчики доводять, що їхня продукція краща за іншу? Відтепер до контролю за цим корупціогенним процесом залучена громадськість. Наглядова рада для забезпечення прозорості процесу відбору постачальників продуктів харчування створила робочу групу, до складу якої, окрім чиновників, увійшли представники обласної громадської організації «Союз організацій інвалідів України» та депутати обласної ради.

Здавалось би, на кому в цій сфері наживатися? На знедолених? А головне, на чому – на крихтах і копійках? А з’ясувалося, ще й як є на чому.

– Ми побачили дивні речі, – розповів після засідання робочої групи її учасник, депутат облради і керівник фракції «За Батьківщину» Іван МУНТЯН. – Якщо в сусідньому від інтернатного закладу селі, на відстані двох-трьох кілометрів є фермер, який вирощує потрібну для цього закладу продукцію – якісну, за адекватною ціною, та ще й дешевшою через близьке розташування до місця доставки – а заклад замовляє таку ж продукцію аж із сусіднього району, за сотню кілометрів! Це абсолютно нераціонально. Тож виникає питання: за які заслуги тендер виграє підприємець, продукція якого дорожча принаймні за рахунок транспортування? Щоби не виникало таких ситуацій, і створена робоча група, яка буде моніторити тендери і за потреби надавати свої рекомендації. Завдання робочої групи – забезпечити найоптимальніше співвідношення ціни і якості продукції, що закуповується за бюджетні кошти для тих, хто перебуває на утриманні в комунальних закладах. Я разом з кількома іншими колегами-депутатами увійшов до цієї групи, наші рішення є лише дорадчими. Водночас, якщо наші поради ігноруватимуться керівниками комунальних закладів (інтернатів, геріатричних пансіонатів тощо), ми впливатимемо на цих керівників через профільні депутатські комісії. Важелі впливу для забезпечення прозорості процесу відбору постачальників продуктів харчування в нас є.

На засіданні Наглядової ради обговорили також питання закупівлі продуктів харчування для підопічних установ соцзахисту на ІІ-ІV квартали поточного року. За підсумками засідання відібрали пропозиції на укладання договорів на постачання продуктів інтернатним установам.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *