Рак грудей – виліковний

Своєчасне обстеження – запорука успішного лікування

Рак грудей за даними ВООЗ, посідає перше місце серед онкологічних захворювань жінок в Україні та в світі. Часто жінки звертаються по допомогу до лікаря на пізніх стадіях захворювання, що робить лікування проблемним і зменшує шанси на одужання. Регулярне самообстеження й проходження профілактичних оглядів у мамолога допомагає виявити недугу на ранній стадії і зберегти здоров’я.

Як правило, рак грудей розвивається в жінок від 40-50 років. Утім, є випадки, коли його виявляють у значно молодшому віці. За статистикою, від цього захворювання страждає одна з кожних 10 жінок цього віку.

сканирование0026

Про те, як запобігти цій недузі та на що жінкам звертати увагу, аби уникнути такого діагнозу, розповідає Анатолій ГОНЦА, головний лікар Чернівецького обласного онкологічного диспансеру, обласний позаштатний онколог, кандидат медичних наук.

Низька санітарна грамотність населення – одна з причин пізньої діагностики. Тому, власне, на збільшення поінформованості й скеровуємо свою роботу. Крім того, кожен має знати, що рак І та ІІ стадії виліковний майже в 100 відсотках випадків. Сьогодні рак – це не вирок, а діагноз. І що раніше його виявили, то більше надії на одужання. Саме тому й проводимо скринінги, тобто просіювання здорового населення, за якого намагаємося виявити доракові патології ще до того, як він промацується пальцями.

Сім «сигналів тривоги», які повинні змусити вас звернутися до лікаря:

*Незначна кровотеча і/або будь-які виділення.

*Потовщення, ущільнення в молочній залозі чи в іншому місці.

*Будь-яка виразка, що довго не загоюється.

*Порушення випорожнення кишечнику чи сечового міхура.

*Захриплість, тривалий кашель.

*Розлади травлення або важке ковтання.

*Будь-які зміни на поверхні бородавки чи родимки.

– Які чинники сприяють розвитку раку молочної залози?

– До групи ризику належать, перш за все, жінки, які палять, мають надмірну вагу, сексуальні розлади, гінекологічні патології й ті, чиї родичі раніше хворіли на цю недугу. Однак незалежно від того, чи входить жінка до групи ризику, вона не повинна ухиляється від онкопрофоглядів і має навчитися обстежувати груди самостійно.

– Що можна виявити при самообстеженні?

– Найчастіше різноманітні доброякісні процеси: кісту, мастопатію тощо. Рідше, за статистикою, – ракові пухлини, збільшені лімфатичні вузли. За такого обстеження ви можете помітити зміну форми та розміру грудей, затвердіння або потовщення, висипання, виямки чи горбинки на шкірі, біль. На сосках – безбарвні чи кров’яні виділення, висипки на сосках і навколо них, затвердіння тощо.

12_13.indd

Коли потрібно проводити самообстеження грудей?

– Щомісяця першого тижня після місячних, оскільки іншого часу період обстеження може бути неефективним: перед місячними та під час них груди дещо набухають і можлива певна болючість. Навіть регулярні відвідування лікаря не виключають необхідність такої процедури. Тим паче, що для цього потрібні лише дзеркало, власні руки та 15 хв. часу.

– Які існують методи діагностики доброякісних і злоякісних пухлин молочної залози?

– Крім огляду та пальпації молочних залоз, лікарі призначають обстеження на мамографі. – У нашій області є три мамографи: у нас в онкодиспансері, у приватній клініці «Мавекс» та в Кельменцях у Міжрайонному центрі профілактики та раннього виявлення доракової та ракової патології жінок репродуктивного віку. Плануємо створити ще два центри – у Вижниці та Заставні, але в ідеалі кожен район мав би мати мамограф.

Через променеве навантаження мамографа на груди обстеження на ньому, як правило, призначають від 40 років. А в молодшому віці роблять УЗД. Його роль у діагностиці патологічних змін у молочних залозах теж дуже значна.

За 15 років існування мамологічного центру обстежено до 80 тис. жінок. У майже 400 з них ми виявили рак до пальпабельної форми.

За статистикою, в кожної третьої жінки за рік-півтора до виявлення хвороби було травмування молочної залози: удар, укус, стиснення.

0002

– Ви згадували про роль спадковості у виникненні раку. Яка ж тоді небезпека для жінки, якщо все ж таки хворіли родичі – мати, бабуся?

– Приблизно від 5 до 10% усіх випадків раку молочної залози пов’язані зі спадковістю. Та треба все ж пам’ятати, що ймовірність розвитку раку більше залежить від факторів зовнішнього середовища. Тому жінкам, у родинах яких були хворі на рак молочні залози, треба особливу увагу приділяти способу свого життя – не курити, не зловживати алкоголем, контролювати масу тіла, уникати стресів і не робити абортів. Варто контролювати гормональний статус свого організму, а після 35 не рідше разу на рік консультуватися у мамолога.

Рак грудей мали Лайма Вайкуле та Аїда Ведищева, письменниця Дар’я Донцова. Кожна з них пережила страшний та болісний період у своєму житті, який почався з шоку, мав тривале лікування та реабілітаційний період. І, що найголовніше, завершився перемогою.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

Продукти з протираковими властивостями

Капуста: броколі, білокачанна, цвітна та брюссельська – містить речовину індол-3-карбінол, що регулює рівень гормону естрогену і, таким чином, захищає тканини молочної залози від переродження. Вже доведено, що регулярне вживання капусти запобігає поширеному раку кишечника. До речі, що гіркіша на смак капуста, то вона корисніша. А ще в капусті міститься лютеїн та зеаксантин, що протидіють раку простати.

Авокадо: багате на глутатіон, потужний антиоксидант, корисний у профілактиці захворювань печінки, гепатитів і лікуванні раку печінки. Не проходьте повз цього корисного заморського овоча.

Морква: Окрім відомого бета-каротину, вчені виявили речовину фалькарінол, яка має виражені протиракові властивості. Та майте на увазі, що ця речовина міститься у свіжій сирій моркві.

Перець чілі: багатий на капсаїцин (надає перцю пекучості), який нейтралізує нітрозаміни, дуже шкідливі речовини, які можуть сприяти виникненню раку шлунка.

Льон: Насіння льону та лляна олія багаті на лігніни, які пригнічують розвиток пухлин, а омега-3-жирні кислоти оберігають кишечник від злоякісних перетворень та запобігають захворюванням серця й судин.

Часник: Збільшує вироблення імунних клітин, чим захищає організм від переродження клітин і розвитку пухлин. Подібні властивості, окрім антибактеріальних, мають ріпчаста й зелена цибуля, які пригнічують розвиток пухлин шлунка й кишечнику.

Цитрусові: Зокрема грейпфрути містять монотерпени, що нейтралізують ракові клітини, які постійно утворюються в нашому організмі. Речовина лімонен стимулює утворення захисних імунних клітин – лімфоцитів, які знешкоджують ракові клітини. А вітамін С, фолієва кислота та бета-каротин підсилюють цю дію.

Червоний та чорний виноград: Ресвератрол та елагова кислота пригнічують дію ферментів і знижують ймовірність виникнення будь-яких пухлин. Ці властивості зберігаються як у свіжомувинограді, так і в родзинках.

Горіхи: Речовини кверцетин і камферол пригнічують утворення в організмі ракових клітин.

Папайя: має унікальну властивість поглинати нітрозаміни, потенційні канцерогени, які можуть потрапляти з ґрунту разом із продуктами харчування. А завдяки вмісту фолієвої кислоти, допомагає боротися з дисплазією шийки матки.

Малина: Містить антоціани та антиоксиданти, які запобігають новоутворенням кишечнику. Тому не пропустіть малиновий сезон: сушіть, заморожуйте та перетирайте з цукром цю диво-ягоду.

Морські водорості: Жирні кислоти хлорофілони запобігають розвиткові новоутворень молочної залози. Крім того, йод із водоростей запобігає захворюванням і новоутворенням щитовидної залози.

Чай: Зелений і чорний чай містять антиоксиданти поліфеноли (катехіни), які блокують поділ ракових клітин. Доведена позитивна дія полі фенолів чаю у профілактиці раку шлунка, легенів, кишечника, печінки та підшлункової залози.

Помідори: Містять антиоксидант лікопен, який знешкоджує вільні радикали. Лікопен краще засвоюється із тушкованих помідорів. Кавуни, морква, червоний перець також містять ці речовини, та в менших кількостях.

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *