Платимо по-новому. За газ

Від 1 липня споживачі природного газу платитимуть за нього не так, як раніше. Чому виникла така потреба та які нові правила оплати, – дізнавалися «Версії».

газ 

Спроба деолігархізації, що може звестися до банального перерозподілу?

Розділення облгазів на окремі компанії коментує незалежний експерт-енергетик Наталя СЛОБОДЯН:

– Прийнятий Закон про ринок природного газу спрямований, насамперед, на деолігархізацію енергетичного ринку. Важливою в цьому Законі стала правка №213, яка забороняє приватним операторам газорозподільних мереж використовувати державні ГРС на підставі договорів господарського відання без оплати за експлуатацію. Таким чином, облгази повинні платити за користуванням  державною газовою інфраструктурою, а це – додаткові витрати, які газові підприємства перекладають на своїх споживачів.

Щодо розподілу облгазу на дві компанії, то таким шляхом пройшла вся Європа. Наприклад, компанія RWE (Німеччина) змушена була розділитися на кілька окремих компаній. Але це розділення відбулося не віртуально, а реально. Компанії-постачальники відділені від компаній-трейдерів і жодним чином не пов’язані.  Європейська газова модель чимсь нагадує модель надання Інтернет-послуг в Україні: до Вашої квартири заведено дріт і Ви можете обирати оператора А, В, або С, а ці оператори купують потужності в інших, а тим технічні послуги надають ще інші тощо.  Тобто споживач обирає компанії А,В або С, внутрішній менеджмент його не цікавить. Так має відбутися й на газовому ринку. Закон про ринок природного газу виписаний дуже класно, але яким буде вторинне законодавство і чи діятиме в нас конкуренція трейдерів – поки невідомо. Усе може звестися до банального перерозподілу всередині олігархічного клану.

Продавець газу не поважає своїх покупців

Так оцінює ситуацію зі зміною газопостачальника місцевий політик Наталія ЯКИМЧУК на своїй сторінці в соцмережі «Facebook»:

«Обурення городян спричиняє ситуація навколо зміни постачальника газу споживачам. Тисячі людей, у тому числі літні люди, матері з дітьми мають годинами стояти у довжелезних чергах, аби подати новому постачальнику ТОВ «Чернівцігаззбут» купу документів і довідок (аж сім!) для переукладання договору користування газом. Нібито до цього вони роками цим газом не користувалися!

По-перше: чому цей продавець газу не поважає своїх покупців? Чому старий постачальник – ПАТ «Чернівцігаз» не передав своїх споживачів новому? А новий створює непотрібну бюрократію, зневажаючи людей. Це неприпустиме, якщо цей газовий монополіст хоче мати добру репутацію у нашому місті.

По-друге: навіщо чернівчанам утримувати чиновників, якщо вони не дбають про них? Чому досі департамент житлово-комунального господарства, інші чиновники різного рангу та відповідальності не провели з ПАТ «Чернівцігаз» та ТОВ «Чернівцігаззбут» переговорів і не переконали керівників цих компаній у тому, що споживач завжди правий, бо платить, а «совковий» бюрократизм нехай залишать у минулому столітті. Влада має дбати про чернівчан!

Проблема вже вирішена – і не без участі місцевої влади

Відсутність складностей у процедурі переукладання угод з новим постачальником газу відзначає радник Чернівецького міського голови Ірина КАРІМОВА у коментарях у соцмережі «Facebook»:

«Ця проблема вже вирішена, і не без участі місцевої влади. Новий особовий рахунок споживачів змінився автоматично, незалежно від того, переуклав споживач угоду чи ні. Контролери ходитимуть з примірникам договору за місцем проживання споживача. Новий номер особового рахунка можна дізнатися за телефоном контакт-центру або під час оплати в банку, або ж з рахунка, який надходитиме споживачу. Тому , хто отримував субсидії та пільги, так само нікуди не треба йти. Договір переоформляти безпосередньо в газопостачальника треба лише тим, у кого змінилося право власності на приміщення або ж кількість зареєстрованих осіб. Перелік документів такий, який і був раніше – копія паспорта, довідка про склад сім’ї, техпаспорт будівлі, документ про право власності і техпаспорт газового обладнання. Перевіряли – це вичерпний перелік документів, який потрібен для укладання угоди на газопостачання. Ще раз звертаю увагу на те, що він потрібен лише у випадах, коли угоду укладає новий власник квартири (будівлі). Якщо ж в абонента нічого не змінилося, то переукладання угоди (яке, як вже писалося вище, можливе і вдома) займає до 5 хв».

 

Плашка:

Телефони контакт-центру газовиків: 931-904,543-070,543-069.

 

Інструкція

Що змінилося для населення від 1 липня 2015 року?

  1. Постачальник природного газу: нова юридична особа (ТОВ «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ»), що здійснює виключно реалізацію природного газу (відносини купівлі-продажу).
  2. Послуги з газопостачання надаватимуться споживачеві на підставі договору, що укладається між ним та газопостачальним (ТОВ «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ»), і газорозподільним (ПАТ «Чернівцігаз») підприємствами за новою, тристоронньою формою типового договору, затвердженою постановою КМУ від 5 липня 2006 р. N 938 (в редакції від 2 березня 2015 р.).

Договори побутових споживачів, укладені з ПАТ «Чернівцігаз», припинили свою чинність в частині постачання природного газу від 1 липня 2015 р.

  1. У зв’язку з цими змінами побутовим споживачам природного газу Чернівецької області необхідно в найкоротший термін звернутися до абонентського відділу ПАТ «Чернівцігаз» (каб. 215, вул. Винниченка, 9-А, м. Чернівці) або до відповідних дільниць ПАТ «Чернівцігаз» у районах області для укладення нового договору.

Що потрібно для укладення договору з новим постачальником газу?

Побутовому споживачеві треба надати копії наступних документів:

*документ, що посвідчує особу споживача (для громадян України – паспорт громадянина України та довідку про присвоєння індивідуального ідентифікаційного номера або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); для іноземців та осіб без громадянства – національний паспорт або документ, що його замінює);

*технічний паспорт на будівлю;

*довідку про зареєстрованих осіб у квартирі, приватному будинку (довідка про склад сім’ї);

*документ, що підтверджує право власності на квартиру, приватний будинок або користування ними (витяг з реєстру прав нерухомого майна, договір купівлі – продажу, обміну, дарування, довічного утримання, свідоцтво про право на спадщину тощо);

Куди платити, якщо договір ще не уклали?

Незалежно від того, чи укладений споживачем тристоронній договір, кожному побутовому споживачу від 1 липня 2015 року відкритий новий особовий рахунок.

Якщо договір ще не укладений, про новий особовий рахунок можна дізнатися з квитанції (рахунка) на оплату за газ, через контакт-центр чи за телефоном абонентського відділу.

Від 1 липня 2015 року оплата вартості послуг з газопостачання здійснюється на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання ТОВ «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ».

Банківські реквізити ТОВ «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ» для зарахування оплати населенням послуг з газопостачання:

Отримувач платежу: ТОВ «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ»,

код ЄДРПОУ 395 84988, рахунок  зі спеціальним режимом використання №26038300431446 у Чернівецькому облуправлінні АТ «Ощадбанк України», МФО 356334).

 

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *