Листя, що опадає восени з дерев, – не сміття: листяний перегній – чудова мульча для вашого городу
Цієї пори дерева активно скидають свою розкішну крону. Перетворимо цей дар природи на листяний перегній, який ефективно поліпшить структуру ґрунту і стане чудовим матеріалом для мульчування на нашому городі та дачі. Тим паче, що зробити це зовсім нескладно.
Переваги листяного перегною
*Листяний перегній, внесений у ґрунт, допомагає затримувати вологу біля коріння рослин, допомагає їм пережити літню посуху, заощаджує ваш час, працю й фінанси.
*У листяному перегної живуть і добре розмножуються дощові черв’яки, які чудово розпушують ґрунт та ефективно перетворюють органічні рештки на якісний гумус.
*Листяний перегній, навіть напівготовий, є вдалим компонентом садового компосту.
*Як мульча листяний перегній запобігає росту бур’янів, випаровуванню вологи та ерозії верхніх шарів ґрунту.
*Використовуючи опале листя для перегною, вам не доведеться його спалювати, отруюючи їдким димом себе, сусідів і довкілля.
*Додаючи перегній до складу ґрунту, можна не купувати торф, що видобувається з унікальних природних торфовищ.
*Ґрунт, покращений листяним перегноєм, особливо полюбляють плодові дерева: яблуні, сливи, груші, а також інші культури.
Не слід плутати листяний перегній і компост. В листяному перегної практично не міститься поживних речовин, його призначення – поліпшити структуру ґрунту.
На відміну від компостування, приготування листяного перегною відбувається без участі тепла, оскільки опале листя розкладається зовсім іншою мікрофлорою (переважно мікроскопічними грибами), ніж інш
і рослинні залишки.
Як прискорити приготування листяного перегною
*Аби прискорити процес, потрібні волога й напівтемрява. У тіні випаровування зменшується, листя залишатиметься завжди вологим. Додаючи нове листя, поливайте купу водою.
*Азот і вуглець – два елементи, яких найбільше потребують мікроорганізми, що працюють на перетворення листя у перегній. Осіннє листя містить достатньо вуглецю, а нестача азоту уповільнює розкладання. Тож до купи опалого листя додавайте скошеної трави, багатої на азот (кропиви, гороху).