Нова Україна: поворот на 180 градусів

84ead6516f43bac30a09e846a354c796186d0d3d
Двадцять четвертий рік незалежності Україна зустрічає зовсім по-іншому, ніж двадцять третій. Рік тому країна щосили готувалася до євроінтеграції, почала зростати економіка, а доходи українців завдяки нульовій інфляції, стабільному курсу гривні і регулярному підвищенню зарплат і пенсій стабільно росли. Такими були результати роботи попереднього Кабінету міністрів, фінансово-економічний блок якого очолював Сергій Арбузов.

Зараз усе навпаки. Зрозуміло, доводиться враховувати, що йде війна. Та гривня втратила дві третини своєї вартості по відношенню до долара, інфляція, за словами міністра фінансів Олександра Шлапака, за рік досягне 19-20%, уряд Арсенія Яценюка урізав соціальні програми і відмовився від індексації зарплат і пенсій ще в березні. Країна та її населення об’єктивно стали набагато біднішими, незважаючи на всі мільярди іноземної допомоги. А багатостраждальна угода про асоціацію, затримка з підписанням якої коштувала президентського поста Віктору Януковичу, а всій країні – приходу до влади непрофесійного уряду Яценюка, так, схоже, і не набуде чинності: нинішній президент Петро Порошенко під надуманими приводами так і не відправляє його на ратифікацію до парламенту.

Різниця в підходах двох команд – Арбузова і Яценюка – помітна у порівнянні основних показників роботи економіки. Ще більш наочними є отримані результати. Там, де у Арбузова були дрібні недоліки, у Яценюка – відверті провали. Там, де Арбузов демонстрував успіхи, Яценюк знову може похвалитися тільки невдачами. І плюс до цього – безперервна війна на сході країни, яка, за визнанням генерал-полковника Володимира Рубана в інтерв’ю «Українській правді», могла б припинитися в лічені тижні, якби політки в Києві дійсно цього хотіли.

Наведена нижче таблиця пропонує порівняти, як країна жила всього рік тому, і як вона живе зараз, за нової демократичної влади. Якісь додаткові коментарі зайві, достатньо просто поглянути на офіційні цифри.

Назва показника Період порівняння Показник за 2013 рік Показник за 2014 рік Коментар
ВВмП Квітень-Червень – 1,1% – 4,7% Дані Держстату України в постійних цінах.Економіка скорочується все швидше – у порівнянні з минулим роком падіння прискорилося більш ніж учетверо. Навіть в I кварталі цього року, коли в січні-лютому діяв попередній Кабмін, фінансово-економічний блок якого очолював Сергій Арбузов, ВВП скорочувався не так швидко – тоді теж було зафіксовано падіння на 1,1%, в основному через провальні підсумки березня.

Офіційний прогноз уряду – скорочення економіки цього року на 5%. Очевидно, виконаний він не буде: ВВП вже скоротився майже до цього рівня, а чинники зростання поки не помітні. Війна на сході ніяк не припиниться, відносини з Росією на межі розриву, адміністрація ж президента навмисно затягує ратифікацію угоди про асоціацію з ЄС.

Промислове виробництво 7 місяців – 4,9%В тому числі:

видобуток вугілля: –5,0%;

машинобудування: –13,5%;

автопром: –18,7%;

металургія: –5,5%;

легка промисловість: –5,0%.

–5,8%В тому числі

видобуток вугілля: –8,5%;

машинобудування: –18,9%;

автопром: –33,3%;

металургія: –9,2%;

легка промисловість: –5,2%.

Тільки в липні цього року промислове виробництво знизилося відразу на 12,1% до рівня липня 2013 року. Такого значного спаду за один місяць не було майже 5 років – з вересня 2009-го, коли економіка впала на -18,2%.Дивуватися подібному не варто, враховуючи війну на сході країни. В результаті в Донецькій області виробництво впало на 28,5%, а в Луганській – взагалі обвалилося на 56%. Але й у інших промислових регіонах справи йдуть ненабагато краще. Тільки в Києві промисловість скоротилася на 17,4%, в ​​Харківській області – на 9,8%, в ​​Полтавській – на 8,2%, в ​​Дніпропетровській – на 7,4%.

Такий сумний стан промисловості навіть в мирних регіонах – яскраве свідчення провалу уряду Яценюка. Кабмін не тіль0ки не намагається стимулювати економіку, а, навпаки, постійно «урізає» бюджетні витрати, які не мають стосунку до війни, і посилює податковий тиск, що веде до подальшого скорочення ВВП. Одночасно, НБУ ніяк не реагує на триваючу стрімку девальвацію гривні, хоча, цілком очевидно, що ставка на подібний спосіб пожвавлення економіки себе не виправдала. Нинішня ж масштабна девальвація лише завдає шкоди реальному сектору економіки, особливо в короткостроковому періоді.

Сільськогосподарське виробництво 7 місяців +14,8%В тому числі:

рослинництво: +25,4%;

тваринництво: +5,0%.

запаси зерна виросли на 1,3 млн. т;

поголів’я крупного рогатого скота збільшилось на 3,0%.

+3,4%В тому числі:

рослинництво: +3,2%;

тваринництво: +3,5%

запаси зерна зменшились на 0,6 млн. т;

поголів’я крупного рогатого скота зменшилось на 3,2%.

Ситуація в сільському господарстві завдяки закладеному у попередні роки фундаменту виявилася кращою, ніж у промисловості. Однак тенденції ті ж, що і в промисловості: зростання сповільнилося в рази. Більш того, країна почала проїдати запаси.Основні причини цього – втрата Криму,  війна на Донбасі і погіршення взаємин з Росією, що призвело до різкого скорочення сільськогосподарського експорту в сусідню країну. Крім того, тільки за останні три місяці світові ціни на зерно впали на 25-30%, що не дає можливості сподіватися на хороший результат і в другому півріччі. А девальвація гривні збільшила багато витрат аграріїв, в першу чергу на паливо та добрива, на 50-60%, через що багато виробництв стали нерентабельними.
Інфляція на 1 серпня відповідного року Базова (без врахування комунальних тарифів, цін на газ та інших регульованих державою цін): +0,3%.В річному вираженні (липень 2013 року до липня 2012 року): 0%.

З початку року (липень 2013 року до грудня 2012 року) : 0,1%.

За 7 місяців: 0,4%.

Базова: +4,8%.В річному вираженні: 12,6%.

З початку року:12,0%.

За 7 місяців: +6,8%.

На зростання інфляції вплинули, головним чином, девальвація гривні, бойові дії на сході України і «торговельні війни» з Росією. Нацбанк же не навчився досить якісно використовувати регулювання процентних ставок, за рахунок чого можна управляти інфляцією.Значна частина провини за зростання цін лежить на уряді: саме він різко задер тарифи на комунальні послуги та на газ.

У II півріччі ситуація не стане кращою. Долар дорожчає весь останній місяць, за нього просять вже понад 14 гривень, а це ще більше здорожує імпорт і розгонить ціни. Крім того, восени очікується подальше підвищення тарифів ЖКГ, зокрема, різко подорожчає опалення.

Вклади іноземних інвесторів в капітал українських підприємств 6 місяців +0,856 млрд. долл –8,135 млрд. долл. З країни випаровується іноземний капітал, зарубіжні компанії, які раніше вкладали гроші в економіку, прагнуть швидше вивести їх. Військові конфлікти не люблять ні економіка, ні закордонні інвестори. Як наслідок, за 6 місяців поточного року наша країна позбулася 92,5% ПІІ, від тих, що надійшли в 2012-2013 роках.Єдине, що хоч трохи рятує вітчизняну економіку від повальної втечі іноземного капіталу – відсутність попиту на українські активи. Багато компаній і раді були б їх продати, та або взагалі не знаходять покупця, або не хочуть отримувати значні збитки від продажу.
Зовнішня торгівля 6 місяців Товари:

експорт: –8,7%;
імпорт: –14,5%.

Послуги:

експорт: +4,3%;
імпорт: +8,9%.

Товари:

експорт –5,2%;
імпорт –17,9%.

Послуги:

експорт: –10,7%;
імпорт: –19,0%.

Уряд Яценюка сподівався, що девальвація гривні істотно збільшить обсяги експорту, однак цього не сталося. Водночас, поставки товарів до Росії знизилися на 23,3%, а заміни цьому ринку не знайшлося. Незважаючи на те, що Європа в добровільному порядку до 1 листопада обнулила імпортні мита на українські товари, як це передбачено досі не ратифікованою Україною угодою про асоціацію, ЄС не зміг замінити Україні Росію. Свою роль зіграло падіння експорту з Донецької (на 14,4%) і Луганської (на 19%) областей, які, тим не менш, посіли 2-е і 5-е місця відповідно за обсягами експорту в грошовому вираженні серед усіх регіонів України.Основним же фактором зменшення загального обсягу імпорту стало скорочення на 49,6% поставок легкового та вантажного автотранспорту.
Зовнішньоторговельний баланс 6 місяців Негативне сальдо зменшилось в 4,8 рази и склало 0,797 млрд. долл. Позитивне сальдо склало 3,039 млрд. долл. Настільки значне позитивне сальдо пояснюється тим, що за російський природний газ, який Росія поставляла з 1 квітня, наша країна свідомо перестала розраховуватися. Між тим, борг “Нафтогазу” перед “Газпромом” за три місяці злетів втричі, збільшившись до $ 5296000000. Внесло свою частку у схоже на досягнення позитивне сальдо і обвальне зниження курсу гривні, що зробило невигідним імпорт великої кількості товарних позицій.
Державний борг 6 місяців Держборг виріс на 11,3% – до 545,09 млрд. грн.Зовнішній борг збільшився на 6,4% – до 293,69 млрд. грн. Держборг виріс в 1,5 рази – до 821,84 млрд. грн.Зовнішній борг збільшивсяв 1,65 раза – до 486,45 млрд. грн. Це результат проведеної Кабміном політики «випрошування» грошей у міжнародних фінансових організацій. Мало того, що ці кошти беруться в борг (повертати їх доведеться не тільки нинішньому поколінню), так ще більша  їхня частина йде на повернення вже існуючих боргів і не вкладається у вітчизняну економіку. Примітно, що минулого року, на який припав максимум виплат за існуючими на той момент боргами України, фінансово-економічному блоку Кабміну під керуванням Арбузова вдалося і зобов’язання виконати в повному обсязі, і обійтися без нових кредитів від МВФ, Світового Банку, ЄБРР тощо.
Внутрішня роздрібна торгівля 7 місяців +10,6% –1% Темпи зростання обороту роздрібної торгівлі почали знижуватися в березні, після першого секвестру держбюджету-2014 почався обвал гривні, що призвело до скорочення доходів населення. Деякий час певний “запас міцності” ще зберігався, тому значення даного показника залишалося в “плюсі​​”, хоча і зменшувалася з кожним місяцем. Але постійне зростання цін і підвищення комунальних тарифів для населення зробили свою справу – наявний ресурс вичерпався разом зі скороченням доходів наших громадян, що і призвело до мінус 1%.Цей показник дуже добре характеризує якість роботи Кабміну нинішнього. Рік тому, коли економікою в країні керувала команда Сергія Арбузова, інфляція зберігалася нульовою, а курс – стабільним, і разом з тим регулярно підвищувалися зарплати і пенсії. Кількість вільних грошей в українців росла, що дозволяло їм купувати все більше товарів. Нинішній уряд проводить докорінно протилежну політику – з докорінно протилежним результатом.
Офіційний курс гривні до долару Кінець серпня відповідного року 7,993 13,365 Девальвація гривні на 67,2% сталася внаслідок:- непрофесійної політики нинішнього керівництва НБУ;

– відмови НБУ від підтримки курсунаціональної валюти на стабільному рівні (хоча це є конституційним завданням НБУ), хоча в НБУ за Сергія Арбузова і Ігора Соркін ця задача була основною;

– небажання і невміння грамотно працювати на міжбанківському валютному ринку;

– різкого падіння розміру міжнародних резервів, яке відбулося навіть незважаючи на залучення кредитів на кілька мільярдів доларів від міжнародних фінансових організацій;

– безконтрольним (можливо – і корупційним) рефінансуванням, яке НБУ здійснювало за часів керівництва Степана Кубіва.

Валентина БОРЕЙКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *