Насіров-шоу: Епідемія високопосадових захворювань із кримінальним вірусом

Спершу – остання новина: Солом’янський райсуд Києва обрав запобіжний захід відстороненому від виконання обов’язків Голови ДФС Роману Насірову у вигляді тримання під вартою із  на строк 60 днів до 30 квітня із можливістю внесення застави у 100 млн грн. У вівторок стало відомо, що Насіров не збирається вносити заставу, а його адвокати подали апеляцію на арешт.

 

Короля грає свита: лікарі, адвокати…

Справа Насірова нагадує відому притчу про пса-охоронця. Голова ДФС, ніби посаджений стерегти державну комору, замість цього сам допомагає злодіям тягати звідти мішки зі скарбом. Найбільше дивує, що мільярдні крадіжки (не побоюся каламбуру) нікого не дивують. Чиновник – як прапорщик з відомого анекдоту: нічого не приніс додому – вважай, що день пройшов намарне! І тягнуть, хто скільки може…

Нагадаємо, детективи НАБУ підозрюють голову ДФС у зловживанні владою на підставі підписаного Насіровим рішення про розстрочення ледь не півторамільярдного боргу за рентними платежами підприємствам «з орбіти» нинішнього втікача-депутата Олександра Онищенка. Заявлені правоохоронцями втрати держави від розкрадання Онищенком із подільниками коштів сягають 3 млрд грн. Звісно, сам Онищенко заперечував свою причетність до розкрадань й називав порушену проти нього справу тиском із метою відібрати бізнес. В Онищенка до «Феофанії» не дійшло: він, так би мовити, вчасно потурбувався про втечу за кордон, ще у липні 2016-го.

Насіров згодом намагався позиціонувати цю розстрочку як звичну й звичайну річ у практиці ДФС. А от Онищенко іншої думки: вже з-за кордону, в листопаді  2016-го, він заявляв, що Насіров без дозволу президента ніколи б не наважився на реструктуризацію такої значної суми податкового боргу.

Пояснює експерт-політолог

Подальша політична ситуяаці в країні залежатиме від того, чи потягне затримання Насірова арешти інших політиків та чиновників, сказав у коментарі «InfoResist» директор центру соціологічних досліджень «Український барометр» Віктор Небоженко. В цьому скандалі найголовніше навіть не те, чи вдалося заарештувати Насірова, це початок стихійної боротьби за дуже тісний ринок корупційних послуг. «Звідси й виникає та лютість у боротьбі за право обкрадати й експлуатувати українців», – зауважив Небоженко. Від влади такого ніхто не очікував, додає відомий політолог: Насіров, людина, яка сиділа на фінансових потоках податкової, раптом стає підозрюваним у розкраданні трьох мільярдів гривень.

Блокада – останній засіб?

 А далі… НАБУ відкрило кримінальне провадження через події, що відбулися 4 березня біля будівлі Національного наукового центру «Інститут кардіології імені академіка Стражеска».
Нагадаємо,  в суботу група осіб, які називали себе народними депутатами (так у повідомленні НАБУ, ніби вони ще не ідентифікували пікетників), перешкоджала співробітникам Бюро доставити голову ДФС до згаданої медичної установи для об’єктивної оцінки стану його здоров’я. Дії осіб, які чинили опір співробітникам НАБУ, кваліфіковані за ч.2. ст. 342 Кримінального кодексу України («Опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків»). 

Активісти Автомайдану й собі не залишилися осторонь: заблокували виїзд з будівлі Солом’янського суду Києва, де проходило слухання про обрання запобіжного заходу для Романа Насірова. Суботнього вечора адвокати зробили хитрий хід: заявили клопотання про відведення судді Олександра Бобровника. Активісти ж заявили, що блокуватимуть суд доти, доки не приїде черговий суддя, що має розглянути клопотання адвокатів Насірова.

Може, найбільш емоційно виступив нардеп і відомий журналіст Мустафа Найєм, який закликав усіх небайдужих зібратися о 19 годині під будівлею суду і написав про це у ФБ:

«Здається, вони не зрозуміли. Або ми й далі живемо в цьому абсурді, ковтаючи цей маразм і очікуючи, коли нам ізнову плюнуть в обличчя. Або злодії, мародери, казнокради й шулери почнуть відступати. Справа Романа Насірова має стати моментом істини», – підсумував Найєм.

А гроші де?

Навіть згадувати сумно, що з гучно заявлених НАБУ справ про корупційні злочини високопосадовців до суду, тим паче до реального покарання, поки що (обнадійливо, чи не так?) не дійшло. Люди навіть закладаються, що буде раніше: справа Насірова потрапить до суду, чи президент розгонить НАБУ?

І вже найостанніше запитання: А куди ж поділися гроші? Оті тисячі, мільйони чи навіть мільярди, що їх інкримінують нашим кримінально хворим?

Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *