Медична реформа: обіцяють одне, а виходить зовсім інше?..

До редакції звернулися мешканці села Ясено, що на Сторожинеччині. Зокрема Отілія ФЕДОРЕНКО, мати 18-місячного Даниїла, поскаржилася на те, що вона мусить тепер ходити на щеплення та інші процедури до амбулаторії села Костинці. Хоча раніше все це робилося на ФАПі села Ясено.

– У мого хлопчика проблеми з народження. Він щойно лише сів. У нас і так багато клопоту, доводиться часто їздити до Чернівців. А тепер нова проблема – добиратися доКостинців у амбулаторію, замість того, щоби отримати медичні послуги у себе в селі на місці. Не розумію цього, – каже жінка.

Ясенчани повідомили: готують листа до медичного  керівництва у Сторожинці. Людей обурює, що по телевізору їм розповідають, як медичні послуги йдуть до людей і стають ближчими, а в їхньому селі все відбувається із точністю до навпаки.

Ми поспілкувалися із завідувачем ФАПу, який тепер називаютьПунктом здоров’ֹя, хоча в інших районах нашої-таки області відкриваються після ремонту саме ФАПи.

Валерій КРУШНІЦЬКИЙ розповів, що майже 20 років завідує ЯсинецькимФАПом.  Завжди робив діткам усі планові щеплення, вів документацію, видавав довідки діткам для участі у спортивних змаганнях тощо. Ну  і, зазвичай, допомагав при екстрених випадках – у когось стрибнув тиск, сталася непередбачена пригода. Одне слово, медик завжди був, так би мовити, під рукою, що й дарувало сільчанам певний спокій та комфорт.

Про те, що нині змінилося, розповів головний лікар Сторожинецького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олег ТРИКОЛІЧ. За його словами, планує щеплення, як і раніше, сімейний лікар. І саме він перед його проведенням має оглянути маленьких пацієнтів. Але приймає він, себто лікар, в  амбулаторії. Та коли на щеплення є певна кількість дітей, тоді лікар може приїхати до Ясеной оглянути малят на місці. Крім того, п. Триколіч повідомив, що згідно з реформою, лікар тепер оглядає новонароджених удома лише один раз – після повернення породіллі з пологового будинку. Обходи малят скасовані. Та, зрештою, вони й без цього давно вже не проводилися…

Заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій ЛЕСЮК уточнив, що в пунктах здоров’я, де немає лікаря, надається лише нерегулярна медична допомога. Натомість  лікар зобов’язаний приїхати до села на огляд дітей, яким мають робити щеплення. Саму ж процедуру вакцинації може виконати і фельдшер. Обов’язковість лікарського огляду продиктована тим, наголосив п. Лесюк, що в нас часто збігаються, скажімо,  захворювання дитини на ГРВІ та щеплення. А в підсумку мамусі звинувачують в усьому вакцину, що свого часу і призвело до так званої «кампанії антивакцинації», яка вже доволі нашкодила нашому суспільству.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *