Людина з особливими потребами – в центрі нової системи забезпечення засобами реабілітації

Про нові засади забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації йшлося на прес-конференції директора Департаменту соцзахисту населення ОДА Віталія Савкіна.

Серед головних новацій – передача забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (ТЗР) осіб з інвалідністю від Фонду захисту інвалідів органам соцзахисту населення і супровід цими органами особи з інвалідністю протягом усього процесу її забезпечення ТЗР та під час користування виробами для покращення якості послуг та сприяння у розв’язанні організаційних проблем.

Створено також електронний каталог-класифікатор ТЗР, який формується Українським науково-дослідним інститутом протезування, протезобудування та відновлення працездатності. Такий каталог надасть людині можливість обрати ТЗР, а управління соцзахисту виступатиме в ролі її представника. Каталог розміщено на веб-порталі Міністерства в розділі «Інвалідність» (http://wheelchairs.protez.eu/Wheelchairs).

Процедура чітко регламентована: після вибору потрібного ТЗР в каталозі орган соцзахисту в триденний термін має повідомити про це підприємство-виробника. Упродовж 20 робочих днів підприємство має вирішити, чи працюватиме над виготовленням замовленого. У разі згоди орган соцзахисту готує тристоронню угоду. Після її підписання підприємство зобов’язане протягом 40 робочих днів  виготовити й відправити ТЗР особі з інвалідністю, після чого виріб вносять до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю, а орган соціального захисту впродовж 14 днів повинен оплатити його вартість.

Постанова Кабміну № 238 від 14 березня 2018 року передбачає також, що особа з інвалідністю може викликати фахівців органу соцзахисту населення додому для надання кваліфікованої допомоги з відповідного питання. Особі з інвалідністю може бути також компенсована вартість певних ТЗР, придбаних самостійно.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *