Кіцманська влада – вороги Героям?

Родині загиблого Героя, замість належного житла, «покращили житлові умови» на… 48 тис. гривень

Не дай Боже нікому пережити те, що випало на долю родині Моренюків  з с. Хлівище на Кіцманщині. В нинішній російсько-українській війні вони втратили сина, якому заледве виповнилося двадцять. Валер’ян Ярославович Моренюк пропав безвісти 31 серпня 2014 р. у бою біля аеропорту Луганська. Більше року батьки сподівалися побачити сина живим. А у жовтні 2015-го його останки таки ідентифікували за експертизою ДНК. Першого листопада все село ховало тіло дитини Моренюків. «Віддати шану Валер’яну Моренюку також приїхали представники обласної і районної влади, голови місцевих громад, делегації практично з усіх сіл району», – писали тоді місцеві ЗМІ.

Шану віддали, на тому свій обов’язок визнали виконаним. А родина пішла на наступне коло пекла.

Більше року не вживали жодних заходів, аби загоїти батьківську рану, аби дати людям хоч би частку тієї поваги за те, що їхній син віддав своє життя. Про належне за законом житло родині замислилися аж тоді, коли з’явилася можливість обійти написане в законі чорним по білому.

Жовтнева Постанова Кабміну №719 «Питання забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов» прописана так, що замість повноцінного житла родинам загиблих можна… «поліпшити житлові умови». Районна комісія під керівництвом заступниці голови РДА Галини Георгіївни Мельничук вирішила, що для поліпшення житлових умов родині Моренюків достатньо буде 48 тис. грн. Ось яку визначили чиновники ціну за життя Героя і понад річні поневіряння його батьків і сестри.

Про пам’ятник на могилі Героя взагалі ніколи не йшлося.

Може, перед очима загиблого вони переглянуть своє рішення?

Моренюк Валер’ян Ярославович.

Дата та місце народження: 20 червня 1994 р., с. Хлівище, Кіцманський район, Чернівецька область.

Дата та місце загибелі: 31 серпня 2014 р., Луганський аеропорт.

Звання: Солдат.

Посада: Кулеметник.

Підрозділ: 80-а окрема десантно-штурмова бригада.

Обставини загибелі: Зник безвісти 31 серпня 2014 р. у бою біля аеропорту Луганська. Впізнаний за експертизою ДНК в жовтні 2015 р.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *