Хто захистить Чернівці, або Яка церква з’явиться на вулиці Кобилянської


Мистецька формація DZESTRA, як активний учасник культурної сцени Чернівців, висловлює глибоке занепокоєння з приводу ситуації, що складається з колишнім кінотеатром «Україна».

Мало хто знає, але нині відбувається цікавий і прихований процес передачі в довгострокову оренду приміщення колишнього кінотеатру «Україна» (вул. Кобилянської, 51-53) одній з церков міста.
Якщо для активних учасників культурного процесу в Чернівцях немає необхідності пояснювати, про який саме об’єкт йдеться і наскільки він є важливим для розвитку міста, то для всіх інших нагадаю: це 4-поверхове приміщення (+підвал) площею понад 1500 кв. м, розташоване на найпопулярнішій вулиці середмістя, цільове призначення якого – кінотеатральний зал (weche.info/blog/mistsia-9/post/mistse-kinoteatr-ukrayina-3771).
Це приміщення є найбільш обговорюваним серед інших об’єктів культурного призначення в Чернівцях: жодна дискусія про відсутність мистецьких просторів, концертних майданчиків, театральних чи кінотеатральних залів, а також проблеми репрезентації альтернативної культури в Чернівцях не обходилась без згадування приміщення кінотеатру «Україна». У проекті Концепції інтегрованого розвитку міста Чернівців 2030 (chernivtsi2030.cv.ua/?p=2483) воно зазначене як базова локація для створення поліфункціонального культурного центру.

Станом на 1 січня нинішнього року у переліку вільних приміщень комунальної власності територіальної громади міста, які можна взяти в оренду, в рядку з адресою вул. Кобилянської 51-53 зазначено: «Вивчається питання створення громадського культурно-мистецького простору», балансоутримувач – КЖРЕП №9. А 22 січня вийшло розпорядження міського голови «Про створення комісії для вирішення питання щодо подальшого використання приміщення комунальної власності територіальної громади м. Чернівців за адресою вул. Кобилянської, 51-53».
25 січня відбувається засідання створеної комісії, де обговорюється лише одна (!) пропозиція оренди – від певної церкви. Робоча група голосує за винесення пропозиції на розгляд виконавчого комітету. Сподіваюсь, пізніше ми отримаємо детальний протокол засідання.
Далі єдина рекомендована робочою групою пропозиція буде розглядатися виконавчим комітетом. І лише один цей крок відокремлює нас від перспективи передачі будівлі релігійній організації. Це не культурний хаб, не центр сучасного мистецтва, не бізнес- інкубатор, не кінотеатр, не театр, не молодіжний центр. Це церква, яку важко назвати будівлею поліфункціонального культурного центру.
Саме тому ставимо запитання:

1) до процедури і всіх, хто несе за неї відповідальність, зокрема членів вищезгаданої комісії:
Де конкурс? Де прозорі і конкурентні умови? Де громадські слухання? Які зобов’язання орендаря? Як узагалі виглядає комерційна пропозиція?
2) до міської ради і відповідних департаментів, які відповідають за стратегію та вектори розвитку міста.
Невже міська влада з усіма своїми повноваженнями не здатна зберегти це приміщення за громадою, створити робочу групу з пошуку інвестицій і рухатися згідно прийнятої стратегії розвитку? І найголовніше – не змінювати цільове призначення будівлі. Навіщо взагалі потрібна стратегія розвитку міста, якщо такі конкретні рішення будуть ігнорувати базові вектори руху? Яким чином вирішення питання з таким знаковим об’єктом відповідає декларації «Чернівці – інноваційне місто культури і традицій»?
3) до громади міста, громадського сектору, містопланувальників, діячів культури і всіх зацікавлених:
чи готові ви прийняти маркер «церква на Кобилянській»? Чи саме так ви бачите спільний публічний та інформаційний простір середмістя Чернівців?
Жан ПОБЕ, координатор мистецької формації «DZESTRA»

 

Репліка від редакції: Приміщення треба рятувати, а 10 млн грн допоможуть його зберегти, на чому наголошувала й очільниця управління культури міста Юлія Сафтенко.   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *