Гоголь відпочиває: Навіщо «Мертві душі» в реєстрі діабетиків, або На безкоштовне завжди знайдуться охочі… продати

 

 

При створенні електронної бази даних на інсулін виявлено пацієнтів, які просто не існують. Хворих на діабет лікарі внесли до реєстру 185 тисяч, з  них інсулінотерапії потребують 140 тис., хоча за сумарними даними обласних департаментів охорони здоров’я, в Україні 220 тисяч хворих на діабет і з них 200 тис. потребують ін’єкцій інсуліну.

«Українська правда» дізналася, що у  Києві хворий на діабет «коштує» 10 610 гривень на рік, а в Херсоні – 3 375 гривень. І річ не в тому, що Київ – столиця. У Чернівцях, скажімо, видатки на одного пацієнта, хворого на діабет – 9250 гривень.

 

Почали з хворих на цукровий діабет

Виявляється, система електронного документообігу здатна робити фантастичні речі.

Наприклад, виявити село, де хворих на діабет ледь не більше, ніж усього населення.

Чи знайти 35 тисяч «мертвих душ», за лікування яких ми платили з власної кишені.

В Україні уже кілька місяців тестують електронний документообіг інсуліну, щоби потім розповсюдити досвід на цілу медсистему.

– От як поліція у планшеті бачить усі ваші штрафи, так само з інсуліном: усіх лікарів, аптеки і пацієнтів можна побачити в реєстрі, – каже Олександр ЛІНЧЕВСЬКИЙ, заступник міністра охорони здоров’я України.

– Через виявлені помилки, дублювання даних про пацієнтів та/або свідоме завищення їхньої кількості, фактична кількість дорослих хворих на цукровий діабет, за внесеними лікарями відомостями, виявилася значно меншою.

Ми в реєстрі бачимо, що реально маємо майже 185 тисяч. Тобто у нас 35 тисяч «мертвих душ», – показує цифри Лінчевський.

Пацієнти отримують інсулін щотри місяці – обов’язково через консультацію з лікарем. Відтак кількість дорослих пацієнтів, які дійсно прийшли на огляд до лікаря, є ще більш показовою: 127,8 тисяч станом на 5.11.2017.

Наприклад, за останні три місяці виписали рецептів на 146 млн грн. Помноживши на 4 (щоб вийшов один рік), матимемо неповних 600 млн грн.

– Нехай десь є залишки, бо інсулін довго зберігається. Є декілька областей, яких ще не додали в реєстр. Ця сума зросте, але не настільки. Реальна цифра, як би ми її не округлювали, не сягне теперішніх 1,5 мільярда, – каже Лінчевський.

Враховуючи оціночну вартість інсуліну на 1 особу – 6786,2 гривень на рік (за даними реєстру), загальна сума витрат на рік для інсулінозалежних дорослих складе неповних 900 мільйонів гривень. А 2017-го на інсулін виділили майже 1,353 млрд грн.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *