Чи можливе масове тестування на коронавірус в Україні

Масове тестування на коронавірус в Україні анонсував санітарний лікар Віктор Ляшко. Йдеться про імуноферментні тести на антитіла. Ці ІФА-тести здатні показати, чи перехворіла людина на СОVІD-19, чи має вже імунітет. Їх виробляють в одній зі столичних лабораторій і вони вже є в кількох українських лікарнях.

Вірусологи та імунологи однієї з київських приватних лабораторій кажуть, що їм удалося розробити вітчизняний ІФА-тест. Працювати над ним почали ще у лютому, коли в Україні не було жодного офіційно зареєстрованого випадку зараження коронавірусом. А коли перших недужих почали привозити в лікарні, лабораторія попросила в медиків зразки крові інфікованих, а також крові людей, які просто прийшли перевіритися на COVID-19.

ІФА-тест схожий на експрес тест, хоча для першого потрібна кров з вени, а для другого — з пальця. Точність ІФА-тесту – 84%, а експрес-тесту – 60%.

Нині таким методом тестують лише в чотирьох країнах світу, зокрема у США й Німеччині. В Україні можуть почати масово тестувати вже невдовзі, запевняє головний санітарний лікар Віктор Ляшко. І тоді Україна стане п’ятою країною-виробником таких тестів.

Свої ІФА-тести київська лабораторія вже передала кільком українським лікареням. Там результатами досліджень задоволені. Директора інституту ім. Шалімова Олександра  Усенка вразило, що антитіла до COVID-19 виявляли в людей, які нібито й не хворіли на вірус. Інфекціоністка Ольга Голубовська каже, що, за її спостереженнями, ІФА-тести виявляють коронавірус краще, ніж китайські ПЛР.

Виробники визначають собівартість одного вітчизняного ІФА-тесту у 90 грн. Вони готові випускати щомісяця до двох мільйонів одиниць. Масовий скринінг дасть змогу оцінити, скільки в Україні перехворіло людей і вирішити, наскільки необхідний карантин, пом’якшувати його чи ні. Крім того, масове тестування може виявити людей з більшою кількістю антитіл на коронавірус: кров таких людей у майбутньому може врятувати тих, хто через COVID-19 потрапив до лікарні у важкому стані.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *