Чернівецька комуналка дихає на ладан, а доріг просто немає

Чому комуналка дихає на ладан – відомо: на ній заробляли, нічого не вкладаючи, багато десятиліть. І тому маємо сьогодні, практично, руїну. Багатоповерхівки, збудовані на 20 років, стоять уже майже 60. І скльки вони ще витримають, невідомо. 

На черговому брифінгу міський голова охарактеризував комунальну галузь коротко і ємко. 

Уся комуналка збиткова. Там діяло багато схем, панував хаос і безконтрольність. Системи практично не були комп’ютеризовані. Підприємства закуповували все за найдорожчими цінами. А щодо водоканалу, то, за словами Клічука, буде ще один аудит. Ситуація там критична – водогін став суцільним друшляком. Отож, зрозуміло, про якість води не йдеться, аби взагалі вона була у кранах. Та, думаю, варто нагадати, що втрати води на підприємстві становлять понад 60%. Уявляєте? Але при цьому зарплати на водоканалі у рази вищі за середні. 

 

Теплокомуненерго, за словами мера, довели до банкрутства. Підприємство має борг понад 50 мільйонів гривень. Кабмін віддав усю сферу теплопостачання місцевим радам, тому місту доведеться сплачувати ці кошти.
Як відомо, у червні в Чернівцях збільшили тариф на центральне опалення на 70%.   «У новий тариф «Чернівцітеплокомуненерго» закладено вартість газу 7500 гривень за гігокалорію. Але це ціна на середній ліміт використання за останні три роки, коли зими були теплими, тому газу використовували менше. Якщо цього року буде так само, ми вкладемося. Якщо ліміт перевищимо, доведеться вже газ купувати за ринковою ціною, яка наразі складає 18 тисяч гривень за гігокалорію. І не знаємо, якою вона буде взимку. Якщо платитимемо 18 тисяч гривень за гігокалорію, то усі ці збитки підуть на бюджет міста. Крім того, якщо заборгуємо за газ, також сплачуватимемо за ринковим тарифом. Сподіваюсь, що восени перевиконаємо бюджет, і за ці кошти зможемо профінансувати  «Чернівцітеплокомуненерго», – пояснив Роман Клічук
Попри це міський голова зазначив, що місто відпрацює компенсаторний механізм, який  допоможе малозабезпеченим мешканцям оплачувати підвищені тарифи.

До слова, 95% усіх боргів «Чернівцітеплокомененерго» складає вартість електроенергії.

Зацікавило міського голову й рішення мерії Дніпра. Там переводять усіх містян на індивідуальне опалення…

 

Міське шляхово-експлуатаційне підприємство (міськШЕП) планують передати у приватні руки, щоправда, частину залишать за містом. І, прикметно, що у Чернівцях зливної каналізації немає у природі!!! Тож це проблема, яка чекає на своє вирішення. 

 

Інакше ми попливемо і зсунемося.

На жаль, нове керівництво Чернівецького тролейбусного управління (ЧТУ) не виправдало покладених на нього надій і не дало позитивного результату, тому з ним уже розірвано угоду. 

 

Дороги у Чернівцях у дуже плачевному стані. І це наслідок того, за словами міського голови, що кампанії, які виконували робити недорого та якісно, просто не допускалися до тендерів. Тепер, на думку Романа Клічука, перед містом стоїть завдання відновити свій імідж, щоби нормальні кампанії заходили на наш ринок. А щодо жахливого ремонту вул. Чехова будуть вжиті кардинальні заходи. Шляховиків-ремонтників змусять усе переробити, інакше грошей вони не отримають.   

Дороги, за словами міського голови Романа Клічука, це найбільший його  головний біль.

До слова, справа по ремонту Проспекту Незалежності перебуває у правоохоронних органах.

 

Загалом чимало справ по комунальних підприємствах, за свідченням мера, нині у поліції, СБУ та прокуратурі. Та чи буде якийсь рух по ним? Адже поки що все тихо. А так хочеться справедливості. Вкрав у громади – відповідай за законом!!!.  

Людмила Чередарик

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *