5G, еМалятко і відмова від паперових трудових книжок: цифрові зміни в Україні в 2020-му

 

У 2020 році уряд має намір повністю перевести Україну в смартфони

 

Ось уже кілька років, як в Україні проводиться масштабна цифровізація. Ми вже розповідали, що в 2019 році запрацювала послуга з перенесення абонентських номерів – MNP, яка дозволяє українцям змінити оператора, але при цьому зберегти номер телефону, в Києві почали вводити єдиний електронний квиток для поїздок в муніципальному громадському транспорті, а рецепти на деякі ліки приходять пацієнтам по SMS. На цей рік також заплановано чимало нововведень, сайт “Сьогодні” розповідає, яких цифрових змін можна очікувати у 2020 році.

Документи в смартфоні

16 грудня стартував період бета-тестування мобільного застосунку “Дія”, який дозволяє перенести водійські права і техпаспорт на смартфон. Тестування незабаром закінчиться, і вже в найближчі місяць-два українці, за заявами влади, зможуть скористатися цим застосунком.

Першими оцифрувати можна буде водійські права і техпаспорт. Щоб їх оформити, потрібно буде тільки завантажити на смартфон вищезгаданий застосунок і пройти електронну ідентифікацію. Якщо всі відомості про вас є в єдиній інформаційній системі МВС, то електронні документи згенеруються автоматично.

В уряді зазначають, що в найближчому майбутньому в застосунок хочуть додати студентські квитки, ідентифікаційні номери і паспорти.

Цифрові трудові книжки

У 2019 Кабінет міністрів оголосив про початок викорінення паперового документообігу і, зокрема, саме трудових книжок. вперше про намір скасувати трудові книжки міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет згадав ще у вересні і зазначив, що трудові книжки повинні, нарешті, стати історією.

Пізніше Дубілет повідомив, що вже запущено в роботу законопроект і акти Кабміну, які скасують обов’язковість трудових книжок. Відомо, що в результаті такої реформи трудові книжки вилучати й утилізувати ніхто не буде. Вони залишаться у людей на руках або у кадровиків. Кожна людина зможе як і раніше фіксувати інформацію про своє працевлаштування в трудовій книжці, достатньо буде попросити про це роботодавця. Однак заповнення і подача трудових книжок не будуть обов’язковими. А замінить їх електронний цифровий реєстр, куди і буде вноситися інформація про працевлаштування, стаж, звільнення тощо.

27 грудня Кабінет міністрів затвердив законопроект “Про працю”, який і передбачає перехід на цифрові реєстри замість паперових трудових книжок. Так що у 2020 році вже сміливо можна очікувати таких змін.

Навчання цифрової грамотності

Міністерство цифровий трансформації провело дослідження, в ході якого з’ясувалося, що 53% українців дуже погано володіють цифровими навичками.

Вже 21 січня 2020 року буде апущена національна освітня онлайн-платформа з цифрової грамотності “Дія. Цифрова освіта”, яка буде складатися з п’яти курсів для різних цільових аудиторій і буде показана у формі серіалу. Спочатку на платформі з’являться тільки три курси:

  • базовий курс;
  • курс цифрової грамотності для вчителів;
  • курс для батьків “Онлайн безпека для дітей”.

Замість рівнів під час навчання будуть сезони і серії, а перейти до наступної серії не можна буде, поки не переглянеш і не здаси тести по попередній. Серіал буде доступний для всіх безкоштовно, до того ж планується три мови: українська, російська та жестова мова.

Послуга для батьків еМалятко

На початку січня в Харкові запустили комплексну послугу для молодих батьків еМаляткоі вже є можливість отримати шість послуг усього по одній заяві в пологовому будинку (реєстрація народження дитини, призначення допомоги при народженні дитини, визначення громадянства дитини тощо).

Усього еМалятко передбачає десять послуг для батьків новонароджених і об’єднує 8 сервісів. У січні послугу запускають ще в десяти українських містах: Києві, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Кривому Розі, Львові, Луцьку, Вінниці та Маріуполі.

За допомогою цього сервісу можна буде скористатися такими послугами, як:

 

  • державна реєстрація народження дитини;
  • реєстрації місця проживання дитини, що народилася;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • реєстрація народженої дитини в електронній системі охорони здоров’я;
  • реєстрація народженої дитини в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
  • отримання посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї;
  • визначення походження дитини, що народилася, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою;
  • визначення приналежності дитини до громадянства України;
  • привласнення дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • призначення допомоги багатодітним сім’ям.
 
 
 

5G в Україні

У травні 2019 року п’ятий президент України Петро Порошенко підписав указ “Про забезпечення послуг для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку п’ятого покоління” і зазначив, що зв’язок 5G в 2020 році запрацює в більшості країн ЄС, тому він схвалив указ, який чітко визначає графік запуску зв’язку п’ятого покоління в Україні у 2020 році.

Наразі в уряді відзначають, що для переходу на зв’язок нового покоління потрібно повністю розібратися з впровадженням 3G-4G по всій Україні, тому в тому, що 5G запрацює у 2020 році, є сумніви.

Нагадаємо, що, коли ми говоримо про 5G, мова йде не стільки про абонентів, скільки про промислове використання, тому що це технологія в основному не для для масового ринку. Саме 5G дозволить запускати автомобілі на самокеруванні і передавати величезні обсяги інформації всього за кілька секунд.

Головною перевагою нового покоління мобільного зв’язку повинна стати швидкість передачі даних. Вважається, що середня швидкість 5G сягатиме 1-2 Гбіт/с. Технологія 5G також може забезпечити більш високу пропускну здатність у порівнянні з технологіями 4G. Таким чином, впровадження новітньої технології зв’язку залишається важливим етапом цифровізації в Україні.

На даний момент оператори масово розширюють підключення 4G, прагнучи до того, щоб якомога більше населених пунктів було охоплено новим поколінням зв’язку. У Мінцифрі ж відзначають, що в найближчому майбутньому хочуть забезпечити покриттям інтернету 90% населення.

Цифровізація для віруючих

Буквально на днях стало відомо, що користувачі смартфонів скоро зможуть скористатися застосунком від Православної церкви України.

Як розповів спікер ПЦУ архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, мобільний додаток буде працювати на операційних системах iOS і Android. Відповідно завантажити його можна буде в App Store і Play Market.

“Це застосунок “Моя церква”, де можна буде знайти найбільш затребувану інформацію. Наприклад, за календарем чи найближчим приходом, храмом ПЦУ. Або інші питання, які виникають у зв’язку з церковним життям і які можна вирішити через засоби сучасної комунікації”, – розповів архієрей.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *