Літо – золота пора для квартирних злодіїв

Крадіжки з помешкань громадян залишаються найбільш «популярним» видом майнових злочинів. Від початку року правоохоронці розкрили 230 квартирних крадіжок з 292 вчинених – це 4 з кожних 5-ти таких злочинів, – повідомляє СЗГ УМВС у Чернівецькій області.

Переважно «домушники» працюють у спальних районах обласного центру, до того ж, здебільшого, «білого дня», коли власники «уподобаних» квартир та їхні сусіди перебувають на роботі. Період літніх відпусток – золота пора для квартирних злодіїв.

Вони ламають двері, підбирають ключа або відмичку, висвердлюють замки. Користуються також відчиненими або розбитими кватирками, вікнами та балконами першого і останнього поверхів, навіть проломлюють стіни: як бачимо, злодії – люд винахідливий.

У більшості випадків попередньо проводилася розвідка: наприклад, дзвонять до кожної квартири на поверсі, коли хтось відгукнеться, називають перше-ліпше ім’я, вибачаються, мовляв, помилилися… Під час підготовки до 600-річчя міста були спроби потрапляти до квартир, скориставшись будівельним риштуванням на фасаді.

Правоохоронці зауважують, що власники осель доволі легковажно ставляться до збереження свого майна, і дають кілька порад, як можна убезпечити своє житло. Це надійні замки, металеві двері, які відкриваються назовні, додаткові двері на сходовому майданчику, якщо дозволяє конструкція будинку, пес у помешканні. Не залишайте кватирку або балконні двері відчиненими.

Перед відпусткою перевірте замки, укріпіть двері, поставте грати на вікна, попросіть сусідів виймати пошту зі скриньки та наглядати за квартирою.

Звичайно, найнадійніше – укласти угоду про встановлення сигналізації з виведенням сигналу на пульт централізованої охорони ВДСО при УМВС, установити металевий сейф для цінних речей і… не афішувати свої статки.

На замітку: Злодії перевіряють перш за все сервізи, банки з продуктами, книги та білизну!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *