Нарада державної податкової адміністрації в Чернівецькій області

dpa-1

dpa-2

Про підсумки роботи органів ДПС області за 10 місяців поточного року та жовтень зокрема йшлося на розширеній нараді державної податкової адміністрації в Чернівецькій області за участі голови ДПА М.І.Козловського, заступників голови, керівників обласного апарату та начальників податкових інспекцій. Податківці обговорили напрацювання по забезпеченню виконання розрахункової бази зі збору платежів до бюджетів усіх рівнів у листопаді 2009 року та провели ретельний аналіз додаткових резервів для виконання планових завдань та успішного завершення фінансового року.

Як зазначив Микола Козловський, в непростих економічних умовах виконання планових показників залишається доволі напруженим. З початку 2009 року до Зведеного бюджету зібрано понад 963 мільйони гривень, що склало 101 % планового показника. До державного бюджету від підприємств Буковини надійшло понад 423 мільйони гривень податків, зборів та інших платежів, що дало можливість виконати бюджетні призначення в повному обсязі. До місцевих бюджетів забезпечено майже 540 мільйонів гривень находжень або 104 відсотка визначених завдань.

Контроль за повнотою сплати податку на прибуток підприємствами з незначним рівнем податкової віддачі, аналіз діяльності платників, які при збільшенні валових доходів декларують незначні обсяги об’єкту оподаткування або збільшують збитки – це основні резерви для виконання планових завдань листопада, – підкреслив голова ДПА.

Особлива увага податкової служби приділяється також виявленню та притягненню до відповідальності організаторів та виконавців кримінальних схем із створення „податкових ям”, суб’єктів господарювання – „транзитерів”. З початку цього року податковими органами встановлено 3 суб’єкти, які набули статусу «податкових ям». Стосовно керівників цих підприємств порушено 3 кримінальні справи, з яких 2 закінчено провадженням та направлено до суду. Виявлено 8 платників, які скористалися послугами «податкових ям». За результатами проведених документальних перевірок їм донараховано податкових зобов’язань на суму 20 млн. грн., зменшено заявлену до відшкодування суму ПДВ з бюджету на понад 1 млн. гривень. Як наслідок, порушено 7 кримінальних справ за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та 1 – за фактом замаху на розкрадання державних коштів шляхом незаконного заявлення до відшкодування ПДВ з бюджету. В ході проведення досудового розслідування по 2 кримінальних справах на майно підприємств та посадових осіб накладено арешт на загальну суму 430 тис. грн., до бюджету стягнуто донарахованих сум податкових зобов’язань на суму 3,3 млн. грн. Дані справи направлено до суду.

Ще одне нагальне питання, яке потребує вирішення при взаємодії всіх структурних підрозділів податкових органів – виявлення та запобігання перекладанню доходів великого бізнесу на приватних підприємців (з низькою ставкою оподаткування), – зазначив голова.

В ході наради Микола Іванович також звернув увагу присутніх на інші проблемні питання, які потребують невідкладного вирішення. Серед них – анулювання реєстрації платників ПДВ, які тривалий час звітують про відсутність діяльності або не подають звітність; збільшення задекларованих платниками до сплати сум ПДВ шляхом усунення розбіжностей по заниженню податкового зобов’язання та завищенню податкового кредиту в розрізі контрагентів.

Визначаючи найважливіші завдання на листопад поточного року, головний податківець краю наголосив на необхідності розширення бази оподаткування за рахунок подальшого удосконалення контрольно-перевірочної роботи, посилення уваги до незаконного переміщення товарів через митний кордон, покращення адміністрування податків, особливо великими платниками, активізації роботи з підприємствами -боржниками.

Отже, не зважаючи на всі труднощі, податківці Буковини налаштовані на серйозну роботу та мають намір вповні використати усі наявні в області резерви для наповнення бюджетів усіх рівнів.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *