Шахраї енергетичного ринку

Через безконтрольність влади і нашу короткозорість вони можуть перетворитися на нових українських олігархів.

Тарифи на електроенергію з червня, як відомо, зросли вдвічі. Чи стануть від цього послуги, що їх надають українцям енергетики, кращими? Чи забезпечить громадян наступної зими це підняття ціни світлом, теплом і водою?
Аж ніяк – засвідчують поважні експерти з енергетики такі, приміром, як директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко та радниця міністра енергетики Лана Зеркаль, а також окремі чесні політики та чесні депутати.
Так, зокрема, народний депутат Ярослав Железняк, який є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, заявив у ЗМІ, що бенефіціарами підвищення ціни на електроенергію є пан Шурма та компанія. Ну і звичайно ж «Енергоатом» на чолі з його головою п. Котіним. Нардеп від фракції «Голос» нагадав також, що цими днями журналісти «Схем» знайшли нову закордонну «хатинку» пана Котіна, який фінансово почувається вельми потужно, на відміну від державної організації, яку очолює. І саме «Енергоатому» Кабмін спрямував переважну більшість коштів, які надійдуть внаслідок підняття ціни на електроенергію для населення. Найсмішніше, що пан Котін заявив журналістам, що це все вигадки і мало не російське іпсо, бо гроші підуть, мовляв, на відновлення енергетичної системи, а зовсім не на його підприємство. Тоді як у Постанові Кабміну чорним по білому записано, що кошти спрямовуються «Національній атомній енергогенеруючій компанії «Енергоатом» для добудови нових блоків АЕС. Щоправда, вся ця історія з добудовою блоків триватиме не менше 15-18 років. Отож, енергетична система України завдяки цим добудовам аж ніяк не почуватиметься краще протягом усіх цих років. Але ж для чогось такий крок владі потрібен…
Неймовірно логічно, чесно й чітко розкрила схему шахрайства на енергетичному ринку Лана Зеркаль, яку представляти, мабуть, не має потреби. Так, це саме вона з 14 травня 2020 року очолила захист «Нафтогазу» в судах з Газпромом і рф та повернула Україні мільярдні суми. Ну а з 1 червня 2021 року вона працює радником Міністра енергетики України Германа Галущенка. Тож Зеркаль прямо заявила, що ціни на електрику для населення підняті з двох причин. Найголовніша – дати можливість окремим можновладцям стати енергетичними олігархами. З людських, так би мовити, грошей вони зроблять необхідну прокладку, інвестиційні ж кошти, а це будуть мільярдні суми, поділять і спрямують на створення своїх енергетичних імперій. Тим часом «Енергоатом», за словами Зеркаль, який у боргах як у шовках, «декларує нібито будівництво 4-х атомних енергоблоків». Тому на інші потреби українська енергетична система потребуватиме чималих інвестицій. Ну а далі – за схемою, бо крадівництво стало невід’ємною рисою високопосадовця.
Як казав класик, усе тече, усе змінюється. Тож на зміну «старим», себто першим українським олігархам, які виникли на кривавих розборках і поділу власності у 90-ті, приходять нові, що, узурпувавши владу, зростають у державних чиновницьких кабінетах. Як писала колись радянська преса, нові часи – нові обряди…

Людмила Чередарик
Джерело: виступи у ЗМІ пп Зеркаль, Железняка, Харченка.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *