Як правильно святкувати Покрову

Cьогодні православні та греко-католики відзначають одне із найшанованіших в Україні свят – Покрови Пресвятої Богородиці, в народі – Покрова.
Покрова — це свято воїнів і їхніх рідних. В цей день матері, дружини та наречені воїнів просять Богородицю захистити їхніх синів та коханих і вірять, що така молитва допомагає.
До Богородиці моляться й дівчата, які хочуть вийти заміж. В давнину в цей день завершувався неофіційний період сватань і починалася пора весіль. Зараз дівчата вже не переживають, що їх не посватали до 14 жовтня, але вірять що молитва до Пречистої допомагає знайти хорошого чоловіка.
До храму в цей день відправляються бездітні жінки, а то й подружжя. Вірять, що молитва принесе довгождане батьківство.
На Покрову про заступництво просять всі хворі, скривджені, зневірені, ув’язнені.
Просять Богородицю в цей день про спокій у родині, про те, аби захистила дім, місто чи село, країну від усього злого — землетрусу, пожежі, нападів загарбників та ін.
Існують і інші вірування. Кажуть, що якщо в цей день випаде сніг, то треба ним вмитися, щоб бути здоровим і красивим.
14 жовтня не можна нічого позичати, але потрібно бути щедрим в милостині. Чим більше віддаси на Покрову бідним, тим більше матимеш сам, – вірили наші предки.
На Покрову вперше палили в печі, щоб рік був теплим. Також пекли млинці та пироги, аби був достаток.
Господиня знімала рушника з ікони Богородиці й розвішувала над входом — щоб захистити домочадців.
В деяких регіонах України на Покрову через сито поливали водою діток, щоб вони були здоровими і розумними. До речі, навчальний рік теж колись починався на Покрову.
14 жовтня не можна робити того, що й в інші великі християнські свята. Не можна важко працювати заради збагачення, сваритися, ображати когось.
Раніше вважалося, що не можна відмовляти дівчині, якщо цього дня хтось посватався до неї, бо це, мовляв, подарунок Богородиці.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *