Вони загинули першого дня війни, 22 червня 1941-го, в небі над Чернівцями        

Рано-вранці у неділю, 22 червня 1941 року, війська фашистської Німеччини вторглися на територію СРСР. О 4.00-4.05, за берлінським часом (або о 5.00-5.05, за даними 12-ї армії), 13 бомбардувальників «Не-111» першої групи авіаційної ескадри 27 «Бьольке» (Kampfgeschwader 27 «Boelcke») здійснили перший авіаналіт на Чернівці. Його ціллю був аеродром базування 149-го ВАП – винищувального авіаційного полку.

Після удару першої хвилі німецьких літаків у повітря піднялася чергова ланка 3-ї ескадрильї 149-го ВАП у складі командира 3-ї ескадрильї капітана Івана Матицина, заступника командира 3-ї ескадрильї старшого лейтенанта Віктора Вільчика та заступника командира ескадрильї з політчастини старшого політрука Івана Бітяєва.

Як стверджують свідки, згодом два німецькі бомбардувальники,  що заходили  на бомбардування аеродрому, впали на землю.

Третій «Не-111» (свідки називають бомбардувальники «Юнкерсами» – авт.) почав утікати, та винищувачі наздогнали його біля  села Остриця  (5 км  на  захід  від Чернівців). Охоплений вогнем бомбардувальник врізався в землю.

 За радянськими даними, ланка Івана Матицина підбила тоді 3 бомбардувальники.

Під час нерівного бою загинули всі три льотчики: було збито Віктора Вільчика, згоріли разом із літаками Іван Матицин та Іван Бітяєв.

Вітілій ЯЦЕНКО, завідувач музеєм авіації та космонавтики Центру юних техніків ім. Леоніда Каденюка

 

Більш детальну розповідь про перші дні війни на Буковині, з фотографіями та архівними матеріалами, зібраними ентузіастом Віталієм Яценко, читайте у наступних числах «Версій»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *