Про те, чому юні лісові рейнджери топили жолуді у відрі

Учасники клубу «Юні лісові рейнджери» чернівецької школи №31 разом із лісовою охороною Кіцманського лісництва Чернівецького лісгоспу долучилися  до збирання жолудів. Підлітки закидали старших наставників запитаннями: чому на одному дубі більше жолудів, а на іншому – менше;  чому на одному дереві вони менші, а на іншому – більші за розміром; для чого взагалі жолуді збирати, а якщо збирати, то чому саме жолуді; що з ними робити далі; а що буде, якщо жолудь упаде на мох, землю, під листя, у траву… На всі такі запитання змістовні відповіді надавала помічник лісничого Мар’яна Нагірняк.

Юні рейнджери, як вони себе називають, мали також нагоду поспілкуватися з майстрами лісу Кіцманського лісництва. Діти дізналися, що, окрім жолудів, лісівникам доводиться збирати насіння клена, ясена, бука – і це вже значно складніший процес. По закінченні збирання лісового врожаю у відрі кожного підлітка було від 2-х до 5-ти кілограмів жолудів. Порівняли з кількістю, яку заготовляє лісництво – і оцінили працю лісівників.

     А далі підлітки дізналися від Мар’яни Вікторівни, що не кожна насінина, навіть, якщо візуально виглядає якісною, проросте. І спробували назвати різні причини такого. Коли ж побачили відро з водою, то все зрозуміли: «Будем кидати жолуді у воду: який потоне, той здоровий!». Так, це найпростіший метод перевірки посівних якостей насіння.

      Після сортування зібраного на юних рейнджерів чекав смачний обід, який завершився чаєм з лісових трав.

Прес-служба Чернівецького лісгоспу

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *