Президенту Національної академії наук України академіку Борису Патону виповнилося 99 років

Президенту Національної академії наук України академіку Борису Патону виповнилося 99 років.

Він є автором 1,2 тис. публікацій, зокрема 20 монографій та понад 400 винаходів.

Gazeta.ua пропонує 10 найцікавіших фактів про дослідника.

  1. Борис Патон дослідив використання зварювальних процесів у космічній технології, виконаних космонавтами при орбітальних польотах кораблів і в умовах відкритого космосу.
  2. У середній школі Борис Патон отримав 9 двійок за семестр. Вступивши в КПІ, навчався на “відмінно”. На іспиті з філософії (про марксизм-ленінізм) студент отримав “незадовільно”. Пізніше перездав на “добре”. Через це не отримав червоного диплома.
  3. Отримав звання Першого героя України. Борис Патон удостоєний прижиттєвого бюста, який знаходиться у Києві перед будівлею академічних музеїв за адресою Богдана Хмельницького, 15. Разом з батьком, Євгеном Патоном, конструктором столичного моста, створив наукову школу.
  4. Патон раніше регулярно грав у теніс і захоплювався водними лижами. Останнім часом віддає перевагу плаванню.
  5. Захист дипломної роботи в інституті призначили на 22 червня 1941 року. Борис Патон і його однокурсники потрапили під бомбардування – німці атакували авіазавод, що знаходився поруч. Диплом винахідник захистив на “відмінно”.
  6. Після операції на стегні 1995 року, дізнавшись, що кістку хірурги різали механічною пилкою, Борис Патон зібрав команду, яка почала розробляти лазерні методики.
  7. Завдяки розробкам Бориса Патона провели 1-ий експеримент зварювання в космосі. Він зробив внесок у розробку ракети Н1, яка призначена для освоєння Місяця.
  8. Разом із колективом вчених-зварювальників і хірургів Борис Патон розробив новий спосіб з’єднання м’яких тканин, а також інструменти для зварювання різних видів біологічної тканини. Завдяки цьому скоротилась тривалість операцій, знизились ймовірності післяопераційних ускладнень та втрати крові.
  9. Борис Патон сприяв будівництву житла для співробітників НАН. Так з’явився масив “Академмістечко”.
  10. Вчений виступав категорично проти зведення 3 і 4 реакторів ЧАЕС, пояснюючи це можливістю катастрофічних наслідків через концентрацію вже діючих електростанцій на Дніпрі і Прип’яті. Події 1986 року підтвердили його побоювання. Після катастрофи на ЧАЕС колективи більшості інститутів НАН відразу взяли активну участь у роботі по ліквідації наслідків вибуху.

Борис Патон є сином Євгена Патона – знаменитого мостобудівника. Продовжувачкою роду Бориса Патона є його єдина онука 29-річна Ольга. За освітою вона юрист.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *