Оселя «милосердної любові» відкрила двері для нужденних у Чернівцях

Наймолодша у своїй мережі філій – Чернівецька «Карітас» відкрила офіс і приміщення для надання благодійної та соціальної допомоги

Приміщення надала міська влада, а відремонтували за кошти жертводавців. Розпочали роботу, як зазвичай розпочинають християни: молитвою. Архиєрейське освячення каплиці та всіх приміщень у будівлі звершив Єпископ УГКЦ Владика Йосафат Мощич.

Як засвідчили очевидці, ще у травні в цьому приміщенні була суцільна руїна. Фотофіксацію цього моменту – світлину того, як виглядав майбутній офіс «Карітас» до ремонту – подарували активісти своєму керівнику і духовному та ідейному натхненнику, директору «Карітас» Чернівецької єпархії отцю Любомирові Іваночку.

Адже урочисте відкриття офісу збіглося з днем його народження і стало найкращим подарунком.

Відродження руїни у «світлий палац» назвала чудотворним і Генеральний секретар Міжнародного Благодійного Фонду Карітас України Дзвенислава Чайківська, побажавши такої ж чудотворності у подальшій діяльності осередку, спрямованій на відродження людських душ і сердець.

На диво теплим і щирим було це свято, і навіть чиновники виступали на ньому не з обов’язку, а від душі. Заступник Чернівецького міського голови Олександр Паскар зізнався, що знайоми з «Карітас», на щастя (так і сказав – «на щастя») не за посадою, а насамперед через капеланів, які духовно, та й не тільки духовно, підтримували українських бійців на передовій на Сході України.

А багаторічні активісти з різних філій української «Карітас» ділилися власним досвідом про те, що служіння ближньому – це найголовніше покликання людини, що «Карітас» – це материнське обличчя церкви і руки Христа, які мають обовязок витерти сльози, нагодувати, вдягнути. І що церква, яка бездіяльна, яка не служить – вона перетворюється на своєрідний театр.

Отож, відремонтовані приміщення Чернівецької «Карітас» призначені для соціальної праці з людьми. Зокрема, каплиця призначена для молитви, богослужінь та конференцій. Є розвиткова та спортивна кімнати, кімната психолога, соціальна пральня, а також кімната професійних навичок, де люди з інвалідністю можуть їх навчитися.

Команда “Карітас” насправді не має обмежень у графіку роботи

Тим часом, від травня «Карітас» і без приміщення реалізовував проєкти. Від травня цього року допомогу отримали більше 2,5 тисяч буковинців. Активісти допомагали потерпілим буковинцям долати наслідки червневої повені, малоімущим – зібрати дітей до школи, хворим і нужденним – облаштувати житло, безхатькам готували гарячі обіди… Зараз тривають проєкти «Миколай цілий рік», а у новому приміщенні розпочне свою роботу центр допомоги молоді з інвалідністю «Любов, яка лікує», а також проєкт підтримки дітей з кризових сімей «Дитяче серце – серце Господнє».

Через тиждень після відкриття: молодь здобуває професійні навички в одній із кімнат офісу “Карітас”

Будівля, де у простягнутій руці побачать не лише прохання, а й руку спасіння, розташована в Чернівцях по вул. Героїв Майдану, 109 а. Це місце дуже помітне – за логотипом, впізнаваним у всьому світі.

Всередині логотипа – знак хреста, що промовляє: дивлячись на хрест, ми приходим до Ісуса, щоб зачерпнути у ньому життя. А потім ми самі, оживши, прагнемо, подібно як він, поділитися цією любов’ю, віддати цю любов іншим.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *