«Класний професор Іларій РАРЕНКО»

Заголовок для цієї інформації узятий зі спогадів доцента-хіміка Алли ЧОБАН про знайомство її батька з професором ЧНУ, академіком АН ВШ України, видатним українським фізиком Іларієм Раренком. Іларій Михайлович через свою активність, рухливість, мудрість і душевну молодість вражав несхожістю з уявленнями багатьох людей про професорів, тим паче академіків…

85-ту річницю від дня народження і 3-тю річницю смерті видатного українського ученого, які майже збігаються за датами, пошанували теплою зустріччю-спомином у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського за модеруванням Алли Чобан і професора-фізика, водночас туриста, альпініста й відомого барда Віктора Стребежева.

Постать, яка вимальовувалася зі спогадів друзів, колег, учнів (а три ці «номінації» – учений, альпініст і бард, якщо казати про Іларія Раренка, дуже часто нероздільно й по-людськи спліталися, відтак навіть і намагатися не буду визначатися з цим конкретно), вражає своєю науковою й духовною, душевною масштабністю.

Іларій Михайлович, людина неймовірно сучасна й працьовита (про що розповідають усі 560 його наукових праць і фотографії, на яких професор Раренко у робочому халаті особисто працює з пробірками для досліду), ніколи не замикався в набутому, його вабили все нові й нові горизонти науки – і це були не просто зацікавленості, але й серйозні розробки в нових галузях. У наукових долях його учнів зірки зійшлися для кожного по-своєму, але вони й досі із теплом і вдячністю згадують свого Вчителя. Про це говорили і фізик Віктор Стребежев, і психолог Рудольф Павлов, і фізик за освітою, але нині високий фахівець, може, з найсучаснішого напрямку науки – завідувач кафедри програмного забезпечення комп’ютерних систем ЧНУ професор Сергій Остапов… Це лише три імені, а на загал Іларій Михайлович Раренко виховав 15 кандидатів наук і працював як науковий консультант з чотирма нинішніми докторами наук. Та, може, саме вдячність тих, хто залишаються живими, найбільшим позитивом характеризує цю різнобарвну Людину – Невтомного Вченого, Педагога, Друга.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *