ХХ Всеукраїнський осінній колоквіум школярів «Космос. Людина. Духовність»

Від 27 до 29 вересня 2017-го в Ужгороді проходив традиційний  ювілейний  ХХ Всеукраїнський осінній колоквіум школярів «Космос. Людина. Духовність».

Учасники колоквіуму обговорювали проблеми космосу, медико-біологічні та психологічні аспекти прихованих можливостей людського організму, поведінку людини в екстремальних умовах, письмові пам’ятки, теорії, наукові відкриття, що зберегли свою актуальність протягом віків та наукові тлумачення і вірогідності версій про можливу загибель людської цивілізації, космічну тематику в живописі, літературі, музиці.

Школярі проходили різнопрофільне тестування, представляли свої наукові проекти у восьми секціях колоквіуму : «Космос у лабораторії», «Крізь простір і час», «Твої можливості, людино», «Українці в космосі», «Суперкнига», «Кінець світу», «Лицар духу», «Краса врятує світ».

Чернівецьку область на Всеукраїнському колоквіумі з успіхом представила Ярослава Залізко, учениця 8 класу Чернівецької гімназії №2, член гуртка «Байт» Чернівецького ОЦ НТТУМ, яка виборала Диплом ІІІ ступеня у секції «Краса врятує світ». Науковий керівник – Тетяна Спориніна.

Ярослава Залізко представила проект «Краса Землі моєї України».
Робота присвячена 20-річчю польоту в космос першого космонавта незалежної України Леоніда Костянтиновича Каденюка та 90-річчю від дня народження Мотрони Василівни Братійчук (1927–2001) – видатного українського вченого-астрофізика, професора, засновника і керівника лабораторії космічних досліджень Ужгородського національного університету. У роботі висвітлений огляд космічної тематики у деяких творах мистецтва, досвід роботи у телекомунікаційному проекті «Я – Земля», предствавлені власні комп’ютерні малюнки і серія малюнків на піску.

Один розділ роботи присвячений Мотрі Василівні Братійчук, видатному українському астроному, засновнику Всеукраїнського колоквіуму. Пригадали і інших засновників колоквіуму: Володимира Михайловича Михайлеця,  Віталія Петровича Єпішева, Володимира Юрійовича Зомбора…
Коли у Ярослава Яцківа спитали про майбутнє України, він відповів: «Зараз ми маємо, може, останній шанс на незалежність. Це не пов’язано із Космосом, це пов’язано з людьми. Хоча… У тяглості та зв’язку із предками є своя містика та свій космос…Тяглість та зв’язок із минулим, це як любов. А любов завжди перемагає».
Цей зв’язок не має і не може обірватись, адже тільки тоді ми можемо дати нашій державі шлях до світлого майбутнього.

Голова журі конкурсу – Карбованець Мирослав Іванович, заступник декана фізичного факультету,  к.ф.-м.н, доцент кафедри теоретичної фізики Ужгородського національниого університету.
Учнівські роботи оцінювало журі колоквіуму, серед яких були знані вчені та педагоги краю, співробітники Ужгородського національниого університету, Інституту електронної фізики НАН України, Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді та Ужгородського коледжу мистецтв.

Нагородження переможців Всеукраїнського осіннього колоквіуму школярів «Космос. Людина. Духовність» відбулося 29 вересня на базі Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.
При відборі кращих робіт враховувались такі критерії як актуальність, оригінальність та новизна теми, самостійність, практична значимість отриманих результатів, грамотність, культура доповіді та стиль ведення наукової дискусії.

Крім секційних засідань та захисту проектів для учасників колоквіуму були передбачені екскурсії до історичних пам’яток Ужгорода.

І цього року через складну політичну обстановку в Україні не всі команди змогли взяти участь у колоквіумі. І у виступах школярів було багато емоцій, переживань, тривоги за майбутню долю рідної України. А слова: «Найбільше в світі щастя – це мир на Землі» стали найзаповітнішим бажанням всіх учасників колоквіуму.

Хочу процитувати слова чернівецької школярки Ярослави Залізко на колоквіумі:
«Щастя і процвітання рідної землі залежить від кожного з нас, бо сама Україна починається з нас. Нехай доля дарує мені щастя жити в прекрасній оновленій країні. Нехай завжди зі мною буде тепло маминої любові, нехай не захмарюється обрій негараздами, війною, хворобами, нестатками! Треба лише пам’ятати найважливіші канони життя — ставитися до оточуючих так, як хотілося б, щоб ставились до тебе. Україна – це велика держава, а український народ – її творець».

Тетяна Стрільчик,
Чернівці – Ужгород – Чернівці, фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *