Володимир ДОРОШ: «Чернівці – чернівчанам, а не кланам»

1.Чому Ви вирішили стати міським головою Чернівців?

фото Дорош

– Більшу частину свого життя я присвятив громадській діяльності. Тому завжди вважав себе не політичним діячем, а громадським. І мені ця сфера ближча за політику. У політиці занадто багато бруду. А громадський діяч працює для громади. І саме так я хочу працювати. Це ключовий аргумент, чому я балотуюся саме на посаду міського голови. Бо мер може дозволити собі займатися лише громадою і не лізти в політику. І якщо мер діє в інтересах громади, то мешканці завжди його підтримають.

2. Назвіть три найбільші, на Ваш погляд, проблеми Чернівців…

– Проблема номер один – непрозоре прийняття рішень і тотальна корупція, що не дає місту дихати. Проблема номер два – дотаційний бюджет, адже місто споживає більше грошей, аніж заробляє. Проблема номер три – жахливий стан житлово-комунального господарства. Саме на вирішення цих проблем і буде насамперед спрямована моя робота.

3. Три перші Ваші кроки, якщо Ви переможете?

– Найперше – скличу народне віче на Центральній площі, де присягну громаді. Друге – сформую та погоджу з громадою управлінську команду. Усі посади будуть заповнені лише на умовах відкритого конкурсу, де основними критеріями будуть професіоналізм і доброчесність. Жодних преференцій, жодного кумівства. Третій крок – відкрию доступ до всієї важливої для громади інформації: запроваджу відкритий бюджет у режимі он-лайн, оприлюдню генеральний план Чернівців, інформацію про черги на житло і земельні ділянки, про їхній розподіл, про продаж і надання в оренду комунальної нерухомості.

4. Назвіть три найголовніші, на Ваш погляд, реформи, яких потребують Чернівці.

– Перше й головне – надати громаді максимальні можливості для безпосередньої участі в прийнятті рішень. Під час Революції Гідності громадяни чітко показали, що вони прагнуть гідного життя й готові до народовладдя. А гідно жити можуть тільки направду вільні люди, які повною мірою володіють правом та можливостями управляти cвоїм містом. І я хочу це народовладдя дати. Аби чернівчани бачили, що вони впливають на рішення, що нічого не вирішується за їхніми спинами, що вони контролюють ситуацію. Щойно ми вибудуємо таку модель управління, всі інші зміни підуть значно швидше.

Друга реформа – створення максимально комфортних умов для ведення бізнесу. Створимо такі умови – інвестори з грошима прийдуть до нас самі. Для цього треба усувати адміністративні бар’єри, знижувати ставки єдиного податку та орендну плату за землю, цілеспрямовано шукати інвесторів, давати їм гарантії та захищати їх від зловживань контрольних органів.

Третя реформа буде в галузі житлово-комунального господарства. Тут треба принципово міняти управлінські підходи, переходити від «латання дір» до капітального ремонту, впроваджувати енергозбережні технології, поступово переводити житлові будинки на автономні системи опалення, забезпечувати належне прибирання вулиць, сортування та переробку сміття тощо. Тобто, створювати справді комфортні й безпечні умови життя для кожного чернівчанина.

5-6. Як наблизити міську владу до городян? І як Ви плануєте зробити міську владу ефективною?

– Формула ефективності міської влади, на мою думку, виглядає так: чесні професіонали на посадах плюс максимальна участь громади в прийнятті рішень. Свій підхід до підбору команди я вже виклав. Щодо участі громади, то, по-перше, народні віче на Центральній площі стануть традиційними і проводитимуться щомісяця за безпосередньої участі міського голови; по-друге, громадські слухання, місцеві ініціативи, збори громадян будуть проводитися з будь-якого питання та в будь-який момент, коли громада цього забажає; по-третє, всі ключові призначення будуть здійснюватися тільки за погодженням з громадою. Тобто, тут повинно діяти таке правило: жодного важливого рішення без обговорення з громадою. Тоді влада буде ефективною й близькою до кожного чернівчанина.

  1. Як побороти клановість у місцевій політиці Чернівців?

– Для цього, насамперед, потрібно, щоби чернівчани обрали на цих виборах міського голову, який із цими кланами жодним чином не пов’язаний. Тобто, мера від громади і для громади, який не обслуговуватиме своїх партійних і кланових покровителів, а працюватиме в інтересах чернівчан. Саме тому на ці вибори я йду під гаслом «Чернівці – чернівчанам, а не кланам!»

8. Чи потрібні, на Вашу думку, районні ради в Чернівцях?

– Однозначно не потрібні, адже це зайві витрати. Так само не потрібний і поділ Чернівців на райони. Сьогодні є успішний досвід Вінниці, яка нещодавно скасувала районний поділ, і від цього громада тільки виграла.

9. Чи потрібні, на Вашу думку, позачергові вибори до Чернівецької міської ради восени цього року?

– Позачергові вибори міської ради однозначно потрібні, адже це дозволить здійснити повне перезавантаження міської влади й позбутися так званих «тушок». До того ж, було би добре, щоби ці вибори пройшли на основі нової виборчої системи – тільки мажоритарної, щоби депутати були прив’язані до своїх округів, опікувалися їхніми проблемами та займалися містом, а не політикою.

10. Кого Ви бачите, в разі своєї перемоги, керівниками ЖКГ, економічного блоку, управління освіти, управління охорони здоров’я, Калинівського ринку, тепломережі, водоканалу?

– Я принциповий противник того, аби на цьому етапі роздавати і ділити посади. Я вже казав про конкурсний відбір кандидатів на всі керівні пости. Родичів прилаштовувати на роботу не буду. Маєш відповідну кваліфікацію, інноваційні ідеї та бажання працювати – будь ласка, подавай на конкурс, доведи, що ти гідний і тоді працюй. Переконаний, що це єдиний вірний шлях до створення в місті ефективної управлінської команди.

11. Чим Ви будете займатися, якщо не станете міським головою Чернівців?

– Тим, чим займався раніше – громадською діяльністю. І далі працюватиму на громаду, допомагатиму підприємцям, займатимуся благодійністю і розвитком спорту.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *