Чернівці: владна війна триває. Тепер заочно

Якщо упродовж попередніх 4-х років війна між Чернівецьким міським головою Олексієм Каспруком та його запеклим опонентом Василем Проданом (від листопада 2017 – секретарем міської ради) тривала в сесійній залі Ратуші, то з відстороненням мера і переходом «першої скрипки» до секретаря протистояння не припинилося. Тільки тепер воно ведеться заочно: обидва «очільники» в один і той же день по черзі дали прес-конференцію про чернівецький «місяць без мера».

Василь Продан, на якого окрім «корони» керівника міста впала і відповідальність за все, що в ньому коїться, доповів, які дороги в Чернівцях зроблять уже цього року: проспект Незалежності (від вулиці Головної до Героїв Майдану), Героїв Майдану (від кільця поблизу проспекту Незалежності до Щербанюка); найближчими днями розпочнеться ремонт на Дзержика, Винниченка Січових Стрільців, Щербанюка, Вільде; уже сьогодні – на вул. Кармелюка (від залізничного переїзду до Руданського),  далі вул. Щербанюка (від Героїв Небесної Сотні до Аксенина). Поскаржився, що з 46 об’єктів, на які передбачені кошти за програмою ремонту доріг, на 36 відсутня проектно-кошторисна документація або експертиза. Залучили, каже,  проектні інститути з Івано-Франківська, Києва, Одеси для розробки необхідних паперів.

Через якихось дві години «мер в екзилі» розніс його аргументи в пух і прах. Мовляв, робиться тепер якраз усе те, що готувалося документально довгі попередні місяці, і робилося б усе одно, а нинішні розповіді про героїчні зусилля – то маніпуляція. А ще – «закатувати в асфальт вулиці, де не замінені мережі… про це ніхто навіть не думає. Зате є з чим на вибори йти».

«Я чітко розумію, що гроші люблять тишу. І за відсутності міського голови, який відстоює свою позицію, це все робиться швидше, – каже Каспрук. – Питання про виділення комунальним підприємствам виділення допомоги 60 млн грн раніше розтягувалося на місяці. Це був наш проект рішення – але зараз кошти були виділені моментально. Почався дерибан. Почався «продаж в рабство» комунальних підприємств. Ці речі узгоджуються в кабінеті секретаря, в кафешках і т.д. Це зменшення прозорості в роботі міської ради – це не є позитивно…»

Відзначив Олексій Каспрук  і порушення законів та регламенту: «Секретар навіть не озвучує назви проектів, які виносяться на голосування. Порушення законів, регламенту, не дотримується термін публікації 20 днів, непрозоро приймаються рішення по програмах («Комфортне місто», наприклад). За день до сесії не було жодних роздруківок депутатам». Словом, «розв’язали руки корупції», стверджує Каспрук і саркастично вимагає від депутатів селфі: «Я не побачив жодного селфі з вивезенням сміття!»

Висловилися обидва спікери і про подорожчання проїзду в міських маршрутках. Щоправда, так і не зрозуміло, коли вони були щирими: коли почергово виступали за підвищення цін, чи коли так само почергово виступали проти. Зате звинуватили одне одного у змові з перевізниками.

Продан запевнив, що місто готове і до початку навчального року, і до опалювального сезону. Каспрук же заявив: «У нас будуть проблеми з входженням в опалювальний сезон, з прибиранням снігу – більші, ніж були раніше».

Продан логічно зауважує, що коли грошей є мало, їх треба вкладати розумно: спочатку робити дороги, а тоді вже закуповувати транспорт, який тими дорогами їздитиме. Каспрук же заявляє, що «знищуються комунальні підприємства».

Розшифровка цих двох прес-конференцій зайняла би цілу газету. Та навряд чи нашим читачам цікаві взаємні звинувачення «лідерів» громади. Єдине, з чим можна безумовно погодитися – так це з зауваженням Олексія Каспрука про те, що «мєсто сідєнія опрєдєляєт точку зрєнія». Прикро лише, що в результаті сьогоднішніх вправлянь брифінгуючих у дотепності і дистанційному дошкулянні одне одному знову постраждають місто і містяни, до яких «лідери» так апелюють на своїх полум’яних прес-конференціях.

Маріанна АНТОНЮК, “Версії”

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *