Як вберегтися під час морозів

Рекомендації лікарів

Під час сильних холодів не варто без необхідності виходити на вулицю. Особливо це стосується дітей та літніх людей: вони найбільше ризикують обморозитися. Крім того, в розі ризику – люди, що страждають на вегето-судинну дистонію, атеросклероз та інші серцево-судинні захворювання.

Якщо ж вам необхідно вийти на вулиці, не забувайте про наступні головні правила безпеки під час морозів:

–          Вдягатися слід у багатошаровий одяг з натуральних матеріалів, найкраще – вовни та хутра;

–          Взуття має бути зручним і просторим, обов’язково сухим, із цупкими теплими устілками, панчохи – вовняними;

–          В жодному разі не виходьте на мороз без теплої шапки, шарфа та рукавичок;

–          На час холодів краще відмовтеся від металевих прикрас (сережок, перснів, браслетів) – вони порушують циркуляцію крові, а також можуть примерзати до голого тіла;

–          Перед виходом на вулицю слід змазати шкіру обличчя та інші відкриті ділянки тіла жирним кремом;

–          Під час перебування на вулиці, постійно активно рухайтеся, намагайтеся заховатися від вітру – він пришвидшує переохолодження.

В холодну пору року, а тим більше, при аномально низьких температурах, слід пам’ятати і про правильне харчування. По-перше, перед виходом на вулицю слід добре поїсти – енергія знадобиться для боротьби з холодом. Їжа має бути калорійною, щодня слід споживати м’ясо та рибу, гарячі супи та напої, фрукти та овочі, зернові та молочні продукти.

Лікарі категорично не радять вживати алкоголь у якості зігріваючого засобу: він притупляє відчуття холоду, водночас збільшуючи тепловіддачу організму, внаслідок чого можна замерзнути ще швидше і сильніше. Не варто на морозі і палити: це знижує периферійну циркуляцію крові і підвищує ризик обмороження кінцівок.

В разі ж, якщо вберегтися від морозу не вдалося, ви відчуваєте себе погано, перемерзли чи обморозилися, одразу ж звертайтеся до лікарів! Якщо ви стали свідком обмороження іншої людини, викличте медиків, а тим часом намагайтеся самостійно надати першу допомогу: доставити постраждалого в тепле приміщення і зігріти обморожену ділянку тіла,відновити кровообіг шляхом відігрівання (теплим сухим теплом, але в жодному разі не гарячою водою чи повітрям), зробити легкий масаж теплими руками (не снігом!). Допоможе відігріти обморожену кінцівку також занурення її у теплий відвар селери, картоплі чи ромашки. Теплого ж слід і випити, це можуть бути чай, молоко або бульйон, проте в жодному разі не алкоголь – він лише погіршить стан потерпілого.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *