Як уберегтися від кишкових інфекцій та харчових отруєнь у спеку

Гострі кишкові інфекції – серед найпоширеніших інфекційних захворювань, що загрожують серйозними ускладненнями, особливо в дітей. Збудники їх потрапляють до організму людини із зараженою їжею чи водою, через брудні руки і предмети побуту  й під час купання у забруднених водоймах. Найбільша небезпека таїться в сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, немитих фруктах та овочах.

Захворювання починається зі слабості, підвищення температури, болю в животі, блювоти, діареї. За перших симптомів звертайтеся до лікаря.

 

Щоби вберегти себе, вживайте лише продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся правил безпечної їжі, купайтеся у безпечній воді – у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

 

5 кроків до безпечної  їжі

 Дотримуйтеся чистоти: *мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;*мийте руки після відвідування туалету; *мийте та дезинфікуйте всі поверхні й кухонне приладдя; *захищайте кухню й продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової: *сире м’ясо, птицю і морепродукти зберігайте окремо від інших харчів; *для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; *зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими й готовими.

Уважно готуйте їжу: *ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти; *доводьте страви до кипіння, щоби переконатися, що вони готувалися щонайменше при 70°С; *сік м’яса чи птиці при приготуванні має бути прозорим, а не рожевим; обережно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години; *зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу; *не зберігайте їжу надто довго навіть у холодильнику; *не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: *використовуйте чисту або очищену воду;* обирайте свіжі та незіпсовані продукти; *ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими; *не вживайте харчів, у яких закінчився термін придатності.

 

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тож кожний учасник процесу, від виробника до споживача, має усвідомлювати свою роль у запобіганні зараженню їжі.

Юрій ПАДУРАРУ, завідувач Відділу епідеміологічного нагляду  та профілактики Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ                                                          

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *