Як правильно робити дитячий масаж

Будь-якій мамі відомо: навіть найпростіші пестощі та погладжування приносять малюкові неабияке задоволення. А дитяча посмішка, «агукання» спроможні підняти настрій на цілісінький день. До приємних емоцій від масажу варто додати його лікувальне та профілактичне значення, сприяння фізичному та психічному розвиткові дитини.

«Без масажу дітки розвиваються на «П’ять балів», а з масажем – на «П’ять із плюсом», – каже дитячий масажист Микола ТІЩЕНКО. Він знає усе про дитячий масаж і з радістю ділиться своїми набутками з батьками.

«Доторкнися й поговори зі мною»

– Маленькій людині не вистачає власної активності, а енергії в неї – хоч греблю гати. Під час масажу вона дізнається багато нового про можливості власного тіла, – розповідає Микола Олегович. – Від цього малюки швидше розвиваються та активніше пізнають світ. А скільки радості й гордості відчувають батьки, коли помічають, як їхній маленький «Умка» виробляє щось новеньке: тримає голівку, перевертається, повзе, сидить, стоїть, ходить… У такі хвилини, спостерігаючи за щасливими сім’ями, я розумію, задля чого цим займаюся.

– Масаж насправді необхідний кожній дитині?

– Навіть абсолютно здорова дитинка до року повинна пройти три курси профілактичного масажу. В перші місяці життя малюк розпрямляється з ембріональної пози, розтягуючи м’язи, розробляючи суглоби. У ці місяці формування тіла масаж допоможе розвитку координації рухів і гнучкості м’язів. Звісно, усі вправи повинні бути строго дозовані, тому найкраще довірити це досвідченим рукам масажиста. Повторний курс масажу призначає лікар. Але не раніше, ніж через місяць після попереднього.

– Миколо Олегович, а як самі малюки сприймають масаж? Надто, коли його виконує незнайома людина?

– Зазвичай перших 2-3 сеанси дитина поводиться насторожено, вона так би мовити «вивчає» свого гостя. Та вже незабаром чекає масажу. До речі, психологи довели, що перші «агукання» найчастіше виникають у відповідь на погладжування животика та ніжок. Тож я завжди кажу батькам: «Спілкуйтеся зі своєю крихіткою через доторки».

– А як бути зі сном? Чи не збуджують дитину активні вправи?

– У моїй практиці такого не траплялося. Звісно, краще робити масаж зранку, тоді він стане гарним зарядом бадьорості на цілісінький день.

– Як довго має тривати сеанс масажу?

– На початку курсу – близько півгодини. До середини навантаження зростає. Але все залежить від малюка: одні дітки втомлюються через 20 хвилин, другі добре витримують і 40-45. Зазвичай проводять 10 сеансів.

Без сліз та болю

– Ми говорили про профілактичний масаж. А які проблеми можна якщо не вилікувати, то бодай відкоригувати лікувальним масажем?

– Масаж допоможе, якщо дитині поставлені такі діагнози, як кривошия (неправильне положення голови), плоскостопість, клишоногість. Якщо ці захворювання не лікувати, наслідки можуть бути найрізноманітнішими – від захворювань хребта до ураження всієї опорно-рухової системи.

Дитячий масаж успішно долає і такі проблеми, як кишкові коліки, м’язові гіпертонус і гіпотонус. До того ж, за гіпертонусом можуть приховуватися й інші захворювання, виявити які до 6-ти місяців непросто. Скажімо, якщо є підозри на відхилення в роботі нервової системи, масажі краще проводити під наглядом лікаря-невролога.

– Миколо Олегович, чи можна робити масаж недоношеним діткам?

– Не просто можна, а необхідно. Перший рік життя дитини, яка народилася раніше належного терміну, – найвідповідальніший етап. Адже за цей рік дитині доведеться наздогнати своїх ровесників у фізичному і нервово-психічному розвитку. Фізичне виховання здорових недоношених дітей варто починати рано – від 2-3-тижневого віку. Підхід до вибору характеру вправ, прийомів масажу індивідуальний, дуже обережний, розрахований на вік дитини, її розвиток, масу тіла при народженні.

– А коли ж не можна робити дитині масаж?

– Гадаю, на це питання краще відповісти по пунктах:
■ при захворюваннях серцево-судинної системи в гострому періоді;
■ при захворюваннях печінки в гострому періоді;
■ при захворюванні нирок;
■ у розпал захворювання на рахіт;
■ за ламкості судин, кісток;
■ за наявності пухлин, родимок, гемангіом (під час масажу не зачіпають);
■ за підвищеної температури;
■ у період щеплень;
■ при активних формах туберкульозу;
■ при остеомієліті;
■ при будь-яких висипах;
■ при грижах;
■ не варто масажувати дитину, яка плаче.

– Що можете порадити батькам, які хочуть самотужки масажувати свою дитину?

– Перш за все порадитися з педіатром. Якщо протипоказів немає, можна розпочинати масаж. Нічого надскладного у цьому немає, прийоми масажу – найпростіші, їх теж варто обговорити з лікарем. Дитячий масаж має низку особливостей, які нескладно запам’ятати. Зазвичай масаж робиться або через 40 хвилин після годування, або за півгодини до їди, щоденно. Не варто робити масаж перед сном.

Тривалість сеансу не повинна перевищувати 7-10 хвилин. Дитячий масаж не має спричиняти біль чи дискомфорт, ваші рухи мають бути ніжними та легкими. Пам’ятайте: шкіра малюка дуже тонка й чутлива, тож стежте за реакцією дитини на ті чи інші ваші рухи: обов’язково знайдуться такі, що найбільше сподобаються вашому малюку.

Однак, якщо вашій дитині необхідний саме лікувальний масаж, то бажано, щоби його робив спеціаліст: інакше ви не лише не допоможете, а, навпаки, можете нашкодити своїй крихітці. Я, в свою чергу, з радістю готовий прийти на допомогу.

Батьківство повинно приносити РАДІСТЬ. А найбільша радість – здорова дитина.

Ольга КАМСЬКА-ОПОЛОНИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *