Рак – хвороба шкідливих звичок та неправильного способу життя

Рак вражає людину з давніх-давен. Вчені знайшли пухлину у щелепі первісної людини, що жила близько півмільйона років тому. Рак згадується й у давніх єгипетських папірусах. І відтоді людина не знайшла 100% ефективного способу подолання цієї недуги. Навпаки, з роками спостерігається поступове зростання онкологічної захворюваності…

За останні 5 років рівень захворюваності на рак збільшився на 2,4%. Тобто, щорічний приріст рівня захворюваності складав 0,6%, – про це свідчить аналіз динаміки ураження населення України злоякісними новоутвореннями на основі бази даних Національного канцер-реєстру.

Появу пухлин вчені пов’язують з порушеннями в генетичному апараті клітини. Головна роль відводиться екологічній обстановці: наявність канцерогенів у повітрі, воді, ґрунті, продуктах харчування, одязі, а також радіація навколишнього середовища. Виникненню пухлини сприяють шкідливі звички й умови життя, побуту, харчування людини. Науково доведено зв’язок раку легень з палінням, раку шлунка зі зловживанням алкоголю, вживанням гарячої їжі і нерегулярним харчуванням, безконтрольним тривалим прийомом медикаментів і частими стресовими ситуаціями на роботі і в побуті.

Під впливом техногенних катастроф, вживання неякісних продуктів і води, значне збільшення кількості і потужності різних електромагнітних випромінювань, що нас оточують, в тому числі і завдяки широкому впровадженню мобільного зв’язку, збільшується кількість генних мутацій, знижується та спотворюється захисна імунна функція нашого організму.

У місті хворіють більше

Цікавим є також факт, що якщо проаналізувати вже згадану персоніфіковану базу даних Національного канцер-реєстру, то рівень захворюваності на рак міського населення України на 15% вищий, ніж у сільського. Що ж відрізняє сільського жителя від міського? Екологічні фактори, включаючи електромагнітне випромінювання мобільного зв’язку, у повному обсязі досягли кожного села. Хімічне забруднення добривами та отрутохімікатами в селі є вищими. Шкідливі звички сільських мешканців також не обходять стороною. Сільських жителів відрізняє від міських чистіше повітря і фізична активність. Унаслідок зменшення фізичної активності, зменшується інтенсивність кровообігу та зменшується надходження кисню до кожної клітини організму людини.

Нестача кисню спричиняє хворобу

Сучасна онкологія розглядає гіпоксію (зменшення надходження до клітин кисню), як ключовий фактор патогенезу злоякісних новоутворень. Клітина в несприятливих умовах, особливо при гіпоксії внаслідок погіршення кровопостачання, може набувати деяких ознак найпростіших одноклітинних організмів, таких як анаеробного типу дихання та необмеженого поділу – тоді виникає рак. Річ у тому, що кожна наша клітина несе у своєму генетичному матеріалі пам’ять про своїх предків. В утробі матері ми проходили всі стадії розвитку, починаючи від одноклітинного стану. Саме тому зараз успішно ведуться роботи з клонування тварин і тривають розмови про можливість клонування людей.

Свіже повітря та фізична активність людини сприяє надходженню кисню до клітин організму, що зменшує вірогідність їх ракового переродження. Крім того, фізична активність також є фактором, що зменшує вірогідність смерті не тільки від раку, але й від серцево-судинних захворювань та цукрового діабету. Таким чином, тривалість життя людини безпосередньо пов’язана з її фізичною активністю.

На початку захворювання відбувається генетична трансформація окремої клітини людського організму в більш примітивну форму одноклітинного найпростішого організму, якому властива автономність та паразитизм у своїй життєдіяльності. Такий одноклітинний автономний організм, порівняно з багатоклітинним, перебуває на нижчому щаблі еволюційного розвитку і належить до найпростіших (процес зворотного розвитку називається інволюцією). Проте кожна така інволютивно трансформована клітина має певні переваги, порівняно з кожною окремою клітиною багатоклітинного організму. Це призводить до поступової експансії таких перероджених клітин усім організмом. Імунітет людини не розпізнає і не знищує цю дуже подібну до своїх власних клітин перероджену клітину, вона починає ділитись і розвивається рак.

Таким чином можна пояснити те, що деякі препарати, ефективні проти найпростіших трихомонад, є ефективними і в лікуванні раку. Клітини раку, як і деякі найпростіші, можуть відриватися від основної маси (подібно до колонії найпростіших вольвокс) і оселятися в різних частинах тіла людини, формуючи метастази. А метастази в головний мозок людини на зображеннях, отриманих за допомогою комп’ютерної томографії чи магнітно-резонансної томографії, не відрізнити від ураження головного мозку найпростішими токсоплазмами.

В Україні останнім часом спостерігається тенденція до зниження смертності від раку – за останні 5 років показник зменшився від 187,4 до 184,5 на 100 тис. населення, або на 1,6%. Якщо пригадати статистичні дані на початку статті про збільшення онкозахворюваності за ці ж 5 років, то це може свідчити про кращу ефективність роботи українських лікарів.

На мій погляд, це стосується і оцінки роботи висококваліфікованих лікарів Чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру і кафедри онкології та радіології Буковинского державного медичного університету.

Сучасні методи боротьби

З метою раннього виявлення раку, що покращує результати його лікування, в Чернівецькому онкодиспансері використовують як давно випробувані, так і сучасні методи променевої діагностики, такі як рентгенографію, зокрема мамографію, ультразвукове дослідження, комп’ютерну томографію всіх органів та систем організму людини.

Якщо у Вас з’явилась підозра на захворювання, можна звертатись як у поліклініку за місцем проживання, так і безпосередньо у поліклініку Чернівецького онкодиспансеру. У разі виявлення пухлини наші лікарі застосують усі сучасні і дієві методи лікування раку, що використовуються в усьому світі: хірургічний, променевий та хіміотерапевтичний. Ми не є консерваторами і завжди готові застосовувати нові методики лікування, у тому числі й з арсеналу народної медицини. Проте, зважаючи на результати лікування, справді дієвими нині залишаються вищеназвані традиційні методи.

Завдяки сучасним методам діагностики та лікування наші лікарі повністю виліковують, або значно продовжують тривалість життя величезній кількості хворих. Тому діагноз «рак» – не вирок! При перших ознаках недуги важливо не зволікати і якомога швидше звернутись по кваліфіковану медичну допомогу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *