Міняймо кухонну губку щотижня! На ній бактерій більше, ніж на сидінні унітазу

Кілька наукових інститутів Німеччини перевірили кухонні губки на здатність накопичувати та поширювати бактерії, навіть патогенні, пише«Popular Science».

За словами одного з авторів дослідження,Маркуса Егерта з Університету Фуртванген, вчені зібрали губки з приватних домогосподарств німецького регіону Віллінген-Швенінген і проаналізували знайдені на них бактерії. Результат був невтішним:

«На 14 досліджуваних губках ми виявили 362 (!) види різних бактерій. На місцевому рівні щільність бактерій досягла 54 млрд на квадратний сантиметр губки: це відповідає щільності мікробів на сидінні унітазу».

5 із 10 найпоширеніших видів бактерій, знайдених на губках, класифікують як потенційні збудники: вони можуть спричиняти хвороби в людей, надто в тих, хто має слабку імунну систему – в осіб похилого віку, хворих і дітей.

Зауважте, миття губки не дуже поліпшить ситуацію. Дослідження показало, що губки, які регулярно дезінфікують, мають значні колонії двох бактерій, близьких до патогенних: Chryseobacterium hominis (спричиняють інфекційні хвороби шкіри та м’яких тканин) і Moraxella osloensis (за якими стоїть цілий букет хвороб: бронхітпневмонія, плеврит, ендокардитменінгіткон’юнктивітінфекції сечовивідних шляхів, гнійний артрит тощо).

Експерти рекомендують міняти губку щотижня, особливо в чутливих до гігієни місцях: кафе чи лікарні. Це стосується й випадків, коли ви хворієте або в оселі мешкають люди похилого віку. Коли шкода просто викинути губку, її можна використовувати в менш чутливих місцях, наприклад, у саду.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *