Іксодовий кліщ – інфекція з лісу й поля

Літні подорожі полями та лісами дарують нам море насолоди і добрий настрій. Але іноді за це можна поплатитися здоров’ям, а то й… життям. І винуватцем цього може стати звичайний кліщ.

Його можна «підчепити» не тільки за містом – у лісі, на дачі, – а й у міському парку. Іноді паразитів приносять додому домашні тварини – коти, собаки. Але небезпечним є не укус кліща, а інфекції, які він переносить. Утім, заразитися можна навіть через некип’ячене козяче чи коров’яче молоко, якщо тварину вкусив інфікований кліщ.

Укус цього паразита невідчутний, адже зі своєю слиною у ранку він вводить анестезуючу речовину. Біль з’являється тільки через деякий час. А на місці укусу виникає припухлість, почервоніння, яке починає зудіти.

Захистіть дачу

Будь-який дачник може уберегти себе від непроханих гостей. Для цього необхідно:
■ зробити бар’єр навколо своєї ділянки – насипати смугу гравію чи стружок з метр завширшки;
■ регулярно стригти газони, прибирати листя в купу, тримати ділянку в чистоті.
■ домовтеся із сусідами та «оголосіть війну» гризунам, бо вони – основні «годувальники» личинок іксодових кліщів, а саме від них кровососи отримують вірус кліщового енцефаліту.
■ прибирайте залишки їжі, використовуйте пастки та отруйні приманки.

Не забудьте про тварин

Тварини страждають від укусів кліщів частіше, ніж люди. Тож ветеринари радять господарям перед кожним вигулом обробляти шерсть своїх улюбленців спеціальними спреями. Необхідно просякнути антикліщовим препаратом підшерсток тварини. Можна використовувати спеціальні ошийники від кліщів. Якщо ж у домашнього улюбленця знайшли таки паразита, який ще не встиг присмоктатися, придивіться, як тварина почувається. Якщо вона стане млявою, втратить апетит – звертайтесь до ветеринара.

Симптоми хвороби

Енцефаліт: інкубаційний період триває 1-3 тижні. Симптоми з’являються через 3-5 днів після укусу кліща. Захворювання починається гостро, піднімається температура до 39-40°С, блювання, сильного головного болю. Зрідка відчувається загальна слабкість, біль у м’язах шиї та плечового поясу. Іноді бувають виражені гіперемія ротової порожнини, ін’єкція склер, почервоніння шкіряних покривів обличчя, шиї, надпліччя, грудей, рідше – шлунково-кишкові розлади (рідкі випорожнення або закрепи).

Хвороба Лайма: інкубаційний період триває від 1 до 30 днів (частіше 7-14). Хвороба починається з появи болю, чесання, опухлості та почервоніння в місці укусу кліща. Хворі скаржаться на головний біль, загальну слабкість. Температура тіла підвищується до 38°С. З’являється характерна еритема шкіри. Поступово вона збільшується у розмірах, розповсюджується від центру до периферії. Зрідка кілька червоних кілець оточені одним спільним. Первинні шкірні прояви в 25-30% супроводжуються такими симптомами як озноб, анорексія, нудота, сонливість, лімфаденопатія.

Коли вкусив кліщ:

1. Видаляючи кліща, не стискайте його тільце, щоб не видавити нутрощі, а разом із ними збудників інфекції у ранку.

2. Змастіть кліща олією, щоб він задихнувся. Можна покласти обручку, налити туди масла і потримати 15 хвилин. Далі – обережно видаляйте разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорненими у марлеву серветку. Для видалення кліща можна використати пінцет чи петельку з нитки, яку потрібно закріпити між хоботком кліща і шкірою людини.

3. Після видалення комахи помийте руки з милом, а місце укусу змастіть розчином йоду, спиртом чи одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, видаліть його стерильною голкою.
4. При нагоді зверніться до лікаря.

Пам’ятайте! Самостійно за зовнішнім виглядом відрізнити зараженого кліща від звичайного неможливо. Тому бажано доставити його до спеціальної лабораторії. Для цього видаленого кліща помістіть у чистий посуд на трохи змочену водою серветку і покажіть спеціалістам.

Коли перебуваєте у місцях, де живуть кліщі (в лісі, парку, полі) – максимально закривайте усі ділянки тіла. Для цього обов’язково заправляйте кофту в штани, штани – в носки, а на ноги надягайте закрите взуття, наприклад, високі чоботи. Вдягайте світлий одяг з рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше виявити кліща-«загарбника». На голову не забудьте панамку, шляпу, кепку чи хустку. Після повернення з лісу виперіть «похідний» одяг та переодягніться у чисте.

Викриття «хворого» кліща

Медики використовують нехитрий метод: чіпляють шматок тканини на палицю у вигляді прапора і йдуть місцями грибників. Кліщі сідають на тканину. Таким чином «збирають урожай» і вираховують скільки інфікованих енцефалітом та хворобою Лайма паразитів припадає на квадратний метр.

Коли з’являється інформація про укус кліща, епідеміологи повинні вживати заходів: розчищати паркові території, проводити протикліщову обробку, тощо.

За даними Чернівецької обласної СЕС, поки що звернень щодо укусів кліщів, заражених енцефалітом чи хворобою Лайма в Чернівецькій області немає.

Підготувала Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *